След години развойна и изпитателна дейност специализираното технологично подразделение Waymo на ИТ гиганта Google направи решителна крачка към бъдещото на роботизираните автомобили, като стартира програмата си Waymo One.

"Преди почти 10 години ние бяхме основани като проект за роботизирани автомобили на Google, който да проучи един елементарен въпрос: как бихме могли да използваме автономната технология, за да направим улиците по-безопасни", коменитра Джон Крафчик, изпълнитилен директор на Waymo. "Съсредоточихме се върху създаването на най-опитния водач, който някога е съществувал на този свят". 

Проектът за роботизираната таксиметрова услуга на Waymo не е новост, като през последните няколко месеца компанията дейно тества нейната функционалност и надеждност в затворен цикъл. Основният момент в новото развитие е този, че услугата вече е публична и налична за няколко града в Аризона, като първите, които ще могат да се възползват от нея са именно групата бета-тестъри, участвали в подготвителната програма на фирмата, пише auto-press.net.

Достъпът до услугата Waymo One се осъществява с помощта на приложение за мобилен телефон, с което клиентът може да извика роботизираното такси по всяка време на денонощието, 7 дни в седмицата. От компанията коментират, че независимо дали таксито е извикано за поредното вечерно излизане или просто за развлечение, клиентите винаги могат да разчитат на чист автомобил и на "водач", който има повече от 10 000 000 часа опит в движението на публични пътища. Пътниците ще могат да се запознаят с цената, която трябва да заплатят още преди да е започнало пътуването. 

От Waymo анонсират също така, че първоначално работата на роботизираната таксиметрова услуга Waymo One на компанията ще се наблюдава от реален водач във всеки автомобил.