Испанската компания Seat представи четвъртото поколение на хечбека и комбито на модела Leon, които за първи път получиха хибридна версия с възможност за зареждане от електрическата мрежа.

Публичната премиера на двете версии на автомобила ще се състои през март по време на автомобилното изложение в Женева.

Новият Leon е построен на същата модулна платформа MQB, разработена от автомобилната групата Volkswagen. Хечбекът е дълъг 4368 мм, широк 1800 мм и висок 1456 мм - с 86 мм по-дълъг, 16 мм по-тесен и 3 мм по-нисък от предишното поколение на този модел. Размерът на междуосието се увеличен с 50 мм - до 2686 милиметра.

Снимка 464026

Източник: Seat

Компанията отбеляза, че новият Leon е първият "напълно свързан" автомобил Seat. Моделът се предлага с изцяло дигитално табло с диагонал на дисплея 10,25 инча, както и с информационно-развлекателен комплекс, с 8,25 или 10 инчови сензорни дисплеи. Мултимедийният комплекс поддържа интерфейс Apple CarPlay и Android Auto.

Базовият двигател на новия Leon е трицилиндров агрегат с обем един литър, развиващ 90 или 110 конски сили. Освен това се предлагат 1,5-литрови "турбо четворки" със 130 и 150 к.с., а в горната част на двигателната гама е двулитров мотор с мощност 190 конски сили. Най-силните версии на 1.0- и 1.5-литрови двигатели работят по схемата на mild hybrid - със стартов алтернатор и 48-волтова бордова мрежа. Дизеловата гама е представена от двулитрови двигатели, развиващи мощност от 115 и 150 конски сили.

Volkswagen възлага на Seat тежката задача да разработи евтин електромобил, който да завладее пазарите

Volkswagen възлага на Seat тежката задача да разработи евтин електромобил, който да завладее пазарите

Целта е модел с цена под €20 000, който да бъде широко достъпен

В допълнение, Seat Leon има пълноценна хибридна модификация с възможност за презареждане на батерията от електрическата мрежа. Силовият агрегат включва 1,4-литров бензинов двигател, електромотор, 13 кВтч литиево-йонна батерия и шестстепенна роботизирана трансмисия DSG. Общата мощност на агрегатите възлиза на 240 конски сили. Само при електрическо задвижване хибридът е способен да измине около 37 километра.