Tesla може почти да удвои броя на автомобилите, които продава в Русия, след като търговец на мобилни телефони, подкрепян от милиардера Алишер Усманов, неочаквано добави електрически автомобили към продуктите, които предлага.

Веригата "Связной", която е съсобственост на мобилния оператор на Усманов MegaFon, обяви, че е получила поръчки за 236 автомобила през юни - първия месец, в който започна продажбите съвместно с вносителя Moscow Tesla Club. В цяла Русия има общо около 300 регистрирани автомобила Tesla от 2014 г. насам, пише Bloomberg.

Повишаването на продажбите идва, въпреки че компанията на Илън Мъск не посочва магазини или зарядни станции в Русия. Tesla, която не е приключвала година на печалба в своята 15-годишна история, се бори да увеличи производството на седана си Model 3, за да предотврати загубите.

Tesla отваря първия си магазин на Балканите

Tesla отваря първия си магазин на Балканите

Обектът ще се намира луксозен мол и вече набира служители

Купувачите избират конфигурацията на бъдещата си Tesla на уебсайта на "Связной", правят авансово плащане и ще получат превозното си средство до всеки град, където има един от 5500-те магазина на компанията.

Около 43% от направените поръчки са за седана Model S докато 26% са за SUV-то Model X, разкриват от руската търговска верига. Руснаците имат интерес и към по-достъпния Model 3, както и към спортния Roadster.

Всеки от автомобилите може да стигне до Русия в рамките на 4 месеца, след като е изпратен по море от САЩ. Те се приспособяват към изискванията на клиентите във фабриката на Tesla в Холандия, каза Игор Антаров, управляващ партньор на Moscow Tesla Club.

След срива на Tesla, Дания отново обича електромобилите

След срива на Tesla, Дания отново обича електромобилите

Страната ще продължи да насърчава възобновяемата енергия

Руските клиенти избират електромобила въпреки цената на дребно, която е с 60% по-висока от тази в Западна Европа, главно поради митническите такси, таксата за бракуване и други местни изисквания, посочва Антаров.

Все пак много местни технологични предприемачи и топ мениджъри се записват да купят Tesla. В САЩ модели S и модел X могат да струват по-малко от 100 000 долара. Model 3 с начална цена от 35 000 долара в момента се предлага само в по-скъпи версии.

Ръководителят на най-голямата банка в Русия - "Сбербанк" - Герман Греф, милиардерът Роман Абрамович и председателят на Mail.ru Дмитрий Гришин са сред първите популярни собственици на Tesla в Русия.