Германският автомобилeн гигант Volkswagen ще изтегли 410 000 свои коли заради дефектни предпазни колани. Става въпрос за 219 000 автомобила Volkswagen Polo и 190 000 Seat Ibiza и Seat Arona, съобщи AFP.

Компанията предупреди клиентите си да не използват средната задна седалка.

"Възможно е в редки ситуации ... когато задната централна седалка и задната лява седалката са заети едновременно, лекото заключване на колана да бъде неумишлено освободено", съобщават от автопроизводителя.

"Марката препоръчва на клиентите си да не използват средната седалка на новия Polo, докато колата нe да бъде оборудвана с преработенo приспособление за заключване на коланите", за което очаква окончателно одобрение от страна на регулаторите.

Компанията, която е най-големият производител на автомобили в света със своите 12 марки, ще започне да пише на засегнатите купувачи "в рамките на следващите няколко седмици".

Audi спря доставките заради нов скандал с емисиите

Audi спря доставките заради нов скандал с емисиите

Засегнати са 60 000 автомобила

Изтеглянето е поредната лоша новина за VW. Миналата седмица дъщерната Audi спря доставките на най-новите си модели A6 и A7 заради "нередности" при контрола на емисиите.

Случилото се напомни за скандала "Дизелгейт", когато Volkswagen призна, че е манипулирала 11 млн. коли по цял свят, за да измами тестовете за регулиране на емисиите.

САЩ даде под съд бившия шеф на Volkswagen за "Дизелгейт"

САЩ даде под съд бившия шеф на Volkswagen за "Дизелгейт"

Той е участвал в измамата с вредните емисии

В същия ден стана ясно, че изпълнителният директор на VW Херберт Дайс е сътрудничил на ФБР в разследването на своя предшественик Мартин Винтеркорн, който подаде оставка след скандала.

Според американските прокурори Винтеркорн е знаел за измамата още през май 2014 г., но е решил да продължи с измамите.