Шведският автомобилен производител Volvo се подготвя за изключително силно навлизане в електрическия сегмент с 3 SUV модела, два седана и ван, които трябва да са на пазара до 2026 г., предаде "Ройтерс", като цитира свои източници. В дъното на плана е собственикът на 82% от компанията - китайската Geely, която ще предостави ноу-хау и насоки в дизайна за по-високи резултати на азиатския пазар и не само.

Още в края на миналата година беше представено електрическото продължение на всъдехода XC90 - EX90, който се очаква да е достъпен за продажба през 2024 г. Освен него обаче се готвят EV версии на 4 от най-популярните модели на Volvo - високопроходимите XC60 и XC40 и луксозните седани S60 и S90.

Каква ще бъде цената на лития, така необходим при производството на електромобили

Каква ще бъде цената на лития, така необходим при производството на електромобили

Очаква се безпрецедентно увеличение на доставките на литий в световен мащаб през тази година

Именно по последните два модела се работи в дизайн центъра на Geely в Шанхай, който утрои екипа си до 60 души и се премести в нова сграда заради новите задачи, които поема.

Volvo ще изгради завод за електромобили в Словакия за €1,2 милиарда

Volvo ще изгради завод за електромобили в Словакия за €1,2 милиарда

Шведският производител на автомобили отваря първата нова фабрика в Европа от 60 години насам

Сред тях е и чисто нов за Volvo клас автомобил - ван с три реда седалки, базиран на Geely Zeekr 009. Платформата ще е същата, а дизайнът се определя като "по-емоционален" от традиционните за Volvo консервативни черти. Основният целеви пазар в случая е китайският.

Снимка 604974

Geely разработва и двигателите за новите автомобили, като планът е към 2030 г. марката да няма актуален модел с двигател с вътрешно горене, а по информация на "Ройтерс" на някои пазари това ще се случи даже още по-рано.