Една неособено позната компания е вдигнала мерника на Amazon и се кани да се конкурира с интернет гиганта в сферата на изкуствения интелект. Фирмата Nvidia представи нов продукт - Spot, който наподобява дигиталния асистент на Amazon - Alexa.

Основно за устройството може да се каже, че "чува" команди от разстояние и използва Google Assistant, за да отговори на тях.

"Докато Марк Зукърбърг използва впечатляващите си умения за програмиране, за да създаде собствен дигитален асистент за себе си и семейството си, аз реших, че трябва да създам същото нещо, но за всички вас", коментира шефът на Nvidia Жен-Сун Хуанг, цитиран от CNBC.

Това обаче не е единственото поле, на което от компанията искат да се развиват. Тази седмица беше представена новата игра GeForce, която е достъпна във Facebook и в облачна платформа за настолни компютри. Освен това фирмата сключи договори с Netflix, Amazon, Google Play и YouTube.

Освен това от Nvidia работят с Audi по прототип на безпилотен автомобил, който трябва да излезе на пазара до 2020 година.

Компанията, известна някога основно с електронните си игри, набира все повече скорост и се радва на одобрението от страна на инвеститорите. А това дава резултат и в капитализацията й, като само за последната година акциите на Nvidia са поскъпнали с 220%.