Директорът на индийската компания Ringing Bells, която претендира, че продава най-евтиния смартфон в света, е бил арестуван по обвинения в измама, предаде BBC.

Мохит Гоел е бил задържан, след като един от дистрибуторите на мобилните телефони излезе с твърдения, че не е получил устройствата, за които предварително е платил.

Мобилният телефон, който носи наименованието Freedom 251, се продава на цена от 251 рупии или 3.70 долара и стартира предварителните си поръчки през февруари миналата година.

Но докато устройството се радва на интерес от страна на клиенти, Ringing Bells е упреквана, че не изпълнява всички свои поръчки.

Дистрибутурната компания Ayam Enterprises твърди пред органите на реда, че е изплатила 3 милиона рупии, които се равняват на 45 000 долара.

Фирмата поръчала определен брой от устройствата, след като шефът на Ringing Bells убеждава компанията да започне доставки.

Впоследствие обаче се оказало, че доставените апарати са по-малко, а служителите дори получили смъртни заплахи, ако продължат да настояват за парите.

Говорителят на полицията потвърди ареста и заяви, че Гоел ще се изправи пред съда, след като органите на реда получили и други оплаквания за измама.

Компанията, която разработи най-евтиния смартфон в света, продава устройствата чрез своя сайт и ги сглобява на местно ниво.

Но много въпроси изникват около бизнес модела на фирмата, като множество специалисти се питат как може мобилните устройства да се предлагат за толкова малко пари.

Някои анализатори смятат, че практиката е вид финансова пирамида.