Онлайн търговецът на дребно Asos отчита рекордни годишни продажби и печалби, подкрепени от слабия паунд и "силното международно представяне".

Печалбата на компанията преди данъци скочи с 145% до 80 млн. паунда през 12-те месеца до 31 август, в сравнение с 32.7 млн. паунда през миналата година, а продажбите нараснаха с 1/3 до 1.88. млрд. паунда.

Освен това Asos очаква нов ръст на продажбите с около 25-30% и през текущата финансова година.

Растеж в чужбина

Продажбите във Великобритания са се увеличили с 16% през изминалата година, докато международните продажби са се увеличили с 47%, тъй като са били подпомогнати от по-слабия паунд.

Търговецът, който работи предимно за износ, а спадът на британската валута след референдума за Brexit увеличи международните продажби на компанията и й даде възможност да намали цените.

Ръстът на продажбите е "отново задвижен от силен продукт, подобрение на предложенията и допълнителни ценови инвестиции на основните пазари", посочват от Asos.

Уебсайтът на компанията привлече 135.7 милиона посещения през август 2017 г., при 117.5 милиона през август миналата година.

До 31 август Asos има 15.4 милиона активни клиенти, като 5.2 милиона от тях са във Великобритания, а 10.2 милиона в чужбина.

"Това беше страхотна година за Asos, с непрекъснат ръст на продажбите и печалбите", каза главният изпълнителен директор Ник Бейтън.

"Нашето международно представяне беше отлично, тъй като използвахме попътния вятър в чужбина и спечелихме от непрекъснатото подобряване на предложенията ни за клиенти", добави Бейтън.