Това е горещата тема и явно всички са съгласни по нея -- Европа се нуждае от по-малко банки. Печалбите в сектора така и не се възстановиха от финансовата криза насам, а няколко държави не успяват да се справят с реструктурирането и справянето с лошите кредити, пише CNBC.

Общият брой банки и кредитни институции в Европейския съюз е намалял от 8 570 през 2008 г. до 6 648 през 2016 г., но анализатори твърдят, че процесът трябва да се ускори.

В момента Европейската централна банка води проекта за банков съюз, който трябва да направи раздутия сектор по-устойчив към шокове. Хосе Виналз, председател на Standart Chartered, заяви, че за да проработи банковият съюз, "е много важно да има трансгранични сливания и придобивания". "А това не се е случило още, или поне не до етапа, в който това е здравословно", смята той.

Шефът на Deutsche Bank иска нови банкови регулации, които да улеснят сливанията

Шефът на Deutsche Bank иска нови банкови регулации, които да улеснят сливанията

Европа не се нужда от колкото се може повече банки, а от силни банки, заяви той

Главният изпълнителен директор на ING Ралф Хамърс застъпва същата позиция, смятайки, че регулаторите трябва да отхлабят правилата за M&A през граница.

Испания може да се похвали, че е най-далеч по пътя на консолидацията от всички европейски страни, като броят на банките е намалял от 45 през 2008 г. до 18 днес.

Кои са трите български банки, които ще наддават за бизнеса на Piraeus у нас?

Кои са трите български банки, които ще наддават за бизнеса на Piraeus у нас?

Предстои кандидатите да разговарят с продавача в следващите седмици

Хосе Мария Ролдан, председател и CEO на Испанската банкова асоциация, посочва, че "съобщението от ЕЦБ и единния надзорен механизъм е, че натискът върху печалбите ще нарасне". По думите му, това е заради дигиталната трансформация и конкуренцията от финтех индустрията.

Вчера Кристиян Зевинг, главен изпълнителен директор на Deutsche Bank, заяви, че "Европа няма нужда от колкото се може повече банки, а от силни такива". В Германия всяка година между 25 до 40, 50 банки изчезват заради сливане.

В България процесът също върви с пълна сила в последните години, като скоро се очаква да бъде намерен купувач и на активите на Piraeus у нас.

Societe Generale обяви официално продажбата на банката в България

Societe Generale обяви официално продажбата на банката в България

Банка ДСК купува и другите дъщерни дружества на групата у нас