Канадският авиопроизводител Bombardier ще създаде 2 нови частни самолета в отговор на нарастващото търсене на бизнес самолети с големи кабини.

Моделите Global 5500 и Global 6500 ще бъдат оборудвани с реконструирани кабини, оптимизирано крило и напълно нови двигатели на Rolls-Royce. Те ще могат да летят съответно на 5 700 и 6 600 морски мили и вероятно ще бъдат пуснати в експлоатация в края на 2019 г., съобщават от компанията.

Global 5500 ще струва 46 млн. долара, а Global 6500 - 56 млн. долара, съобщават от Bombardier пред Bloomberg.

Най-продаваният малък бизнес самолет в света

Най-продаваният малък бизнес самолет в света

HondaJet държи доста рекорди в сегмента си

В сравнение със съществуващите модели Global 5000 и Global 6000, новите ще могат да летят поне 500 морски мили по-далеч и ще харчат с 13% по-малко гориво. Първият ще може да лети без прекъсване от Сао Пауло до Париж, а вторият без проблем ще свърже Лондон с Хонконг.

Rolls-Royce Holdings пуска нова серия реактивни двигатели за бизнес самолети, наречена Pearl, която ще бъде единствената система за задвижване на новите модели на Bombardier, съобщи британската компания в отделно изявление.

Bombardier ще продължи да произвежда и моделите Global 5000 и Global 6000, които също са много успешни.

Защо азиатските богаташи си купуват самолети втора ръка?

Защо азиатските богаташи си купуват самолети втора ръка?

Заможните хора в региона стават все по-пестеливи

Канадският авиопроизводител достави 10 от своите самолети Global 5000 и Global 6000 през първото тримесечие, два повече от година по-рано. През миналата година Bombardier достави 45 такива, което представлява около 1/3 от всички негови доставки на бизнес самолети.

Най-големият авиопроизводител в Канада вече подготвя дебюта на своя най-голям бизнес самолет с ултра далечен обхват Global 7000, който трябва да се появи през втората половина на годината.

Базираната в Монреал компания разчита на струващия около 73 млн. долара самолет да й осигури около 3 млрд. долара годишни приходи в началото на следващото десетилетие.