Стартиращата българска компания за сурови протеинови бонбони Cardinal Bites започва бизнеса си в началото на пандемията. Мнозина биха предположили, че подобна стъпка е предпоставка за провал, но стартъпът напълно опровергава тази теория. Почти три години след старта на бизнеса, компанията има големи планове и амбиции.

Преди дни стана ясно, че компанията е привлякла инвестиция от 100 000 лв. за 10% от рисковия фонд Innovation Capital, което я оценява на 1 000 000 лв. Средствата ще бъдат използвани за разширяване на портфолиото и навлизането в нови обекти в цялата страна.

Плановете за следващата година са за навлизане на ключови обекти като супермаркети и водещи вериги дрогерии у нас. "За дистрибуцията сме предвидили около 50% от получените средства", споделиха от Cardinal Bites пред Money.bg.

Компанията произвежда първите в България протеинови бонбони без добавена захар. Бонбоните са без глутен, соя и транс мазнини.

В момента компанията произвежда протеинови бонбони по защитена рецепта, като съчетават традиционни и екстравагантни съставки като какао, роза и махлеб. Има и решение за вегани - продуктите на Cardinal Bites се предлагат и в растителен вариант. За растителния протеин е използван бленд от грахов и оризов протеин.

Сред плановете на Cardinal Bites е разширяване на портфолиото от продукти през следващата година. За момента компанията казва, че това, над което работят е тайна, тъй като засега са на фаза тестване на вкусовете на новите продукти.

"Със сигурност можем да кажем, че става дума за високопротеинови изкушения без захар, които биха задоволили желанието за сладко по функционален и пълноценен начин", споделят от Cardinal Bites.

Българският стартъп бързо си проправя път към поставените цели. "2022 година за нас беше годината на партньорствата. Работим плавно и единно със стратегическите ни съдружници от 2021 година Ди Ту Си, а през тази година започнахме работа и с установени дистрибутор и рискови инвеститори", коментират от компанията.

Миналата година компанията също претърпява трансформация като привлече нови стратегически съдружници като Светла Лесова, която е бивш изпълнителен директор на най-голямата шоколадова компания в България - Mondelez International. Тя идва като съдружник чрез компанията си DTC Brands.

Експанзия

Cardinal Bites планира и излизане на чужди пазари. "В момента установяваме отношения с Румъния, Гърция, Полша, Италия и Испания. Със следващия ни продукт ще можем вече да преговаряме за регулярен износ към Германия"

За Cardinal Bites

Cardinal Bites е създадена през пандемичната 2020 г. от социалния предприемач Жасмина Гевезиева-Берова и финансиста Йонко Чуклев. Бонбоните могат да бъдат намерени в над 200 локации в България.