Фабриката за сладолед във Варна затваря врати, съобщиха от компанията, цитирани от БНР. Заводът е собственост на швейцарската компания Nestle и британската R&R, които преди повече от две години създадоха съвместното предприятие Froneri, което е и директен собственик.

72 души, които работят във фабриката, ще трябва да си намерят нова работа, като от компанията обещават "на всички засегнати пакети с обезщетения, които надвишават законовия минимум". От Froneri заявяват още, че ще бъде предложена работа на заинтересованите в други фабрики в чужбина.

"Ние сме твърдо решени да продължим да работим и да се развиваме на българския пазар.Но, за да поддържаме растежа и да запазим конкурентоспособността си на местно равнище, трябва да преосмислим бъдещето на нашата фабрика във Варна", казват от компанията.

Във Froneri България ще продължат да работят около 90 души, които се занимават с продажби, маркетинг, доставки и финанси. "Компанията продължава да развива бизнеса си в България и ще продължи да инвестира в увеличаване на консумацията на сладолед в България като лидер на пазара", се казва още в съобщението.

Unilever придоби българската "Сладоледена фабрика"

Unilever придоби българската "Сладоледена фабрика"

Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката

Froneri е вторият по големина производител на сладолед в Европа и третият в света. С приходи от €2,5 млрд. (2017) и над 10 000 служители тя присъства в над 20 страни в цял свят.

Nestle работи във Варна от 2006 г., когато швейцарската компания купи сладоледената фабрика, която има годишен капацитет 20 млн. литра и е лидер на българския пазар с дял от около 40%.