Спортните обувки на брандове като Nike и Adidas не са лесни за намиране в Северна Корея. По заповед на правителството местните фабрики трябва да взаимстват от чуждестранните марки и сами да запълнят празнината в това производство. Включително да се стремят към модела "AirMax" или други варианти на големите брандове, пише Quartz.

"Уважаемият ни лидер Ким Чен Ун ни е инструктирал добре да се запознаем с най-нашумелите модели спортни обувки от цял свят и да ги използваме за образец в нашето производство", признава Ким Кьон Хуей от обувната фабрика Ryu Won в Пхенян.

В шоурума на фабриката са изложени обувки за различен тип спорт - баскетбол, футбол, тичане, които приличат много на продуктите на известни марки, като Nike, Asics и други.

По-рано при посещение на журналисти от Guardian в същата фабрика става ясно, че до производствената линия са седели чифт оригинални маратонки на Adidas. Те са били подарък от Ким Чен Ун, за да служат като пример на работниците, как да правят същите обувки.

Докато внасянето на чуждестранни стоки е ограничено, в Северна Корея има и заможни граждани, които имат апетит за такива изделия. Управляващият режим допуска промени, които могат да задоволят този апетит, но все още не е предприел действия.

Засега страната се стреми към по-висок икономически растеж, като увеличи вътрешното си производство. И дори взима пример от Виетнам, която е най-големия производител на обувки в Азия.