Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) отказва да отдели в отделни компании производителите Alfa Romeo и Maserati, става ясно от интервю на генералният изпълнителен директор на групата Серджо Маркионе пред Bloomberg. Двете марки не са готови да бъдат независими, смята той, определяйки ги като "незряли" с недостатъчна собствена печалба.

За да се справи с целта да намали дълга си с 4.2 милиарда евро до края на следващата година, групата обмисля да ускори процеса по отделяне на бизнеса си с компоненти, каза още Маркионе. Това би намалило нетния дълг на компанията с 38%, като междувременно ще намали и нетната печалба с 8%. Оценки на анализатори поставят цена на бизнеса с части на около 5 милиарда евро.

"Има някои дейности, които не принадлежат към автомобилния бизнес. Групата трябва да се очисти от тези активи", каза той. 65-годишният директор на групата подготвя последния си петгодишен бизнес план преди да напусне компанията през първата половина на 2019 г.

Маркионе, който отдавна търси партньор за групата, охлади спекулациите за предстояща сделка с конкурент, като заяви, че не получавал никакви оферти и никой не го е търсил. Преди седмици започна да се обсъжда оферта на Great Wall към Jeep и RAM. Информацията първоначално бе потвърдена от китайската компания, но до разговори между двете групи явно не се е стигнало.

Главният директор отдавна открито подкрепя консолидацията на автомобилните производители, като посочва, че индустрията губи много пари, за да разработи различни версии на една и съща технология. Натискът се увеличава още повече и от страни като Великобритания и Франция, които вече поставиха краен срок за продажбите на автомобили с бензинови и дизелови двигатели.