Uber спира услугата си и в Гърция след одобрението на ново законодателство, което въвежда по-строги регулации в сектора, предава Reuters. Компанията за споделено пътуване, която оперира в столицата Атина, трябваше да се справя досега и с твърда опозиция от таксиметровите шофьори, които са недоволни, че губят клиенти.

От официално съобщение на Uber става ясно, че компанията ще прецени ефекта от новото законодателство и може да възобнови услугата на по-късен етап.

Регулацията е насочена именно към техноличния стартъп, като въвежда изискване всяко пътуване да започва и приключва от централата на партньорска компания или нейн паркинг - нещо, което противоречи на метода на работа на Uber. Освен това шофьорите трябва да имат сключен трудов договор с дружества като компании за отдаване на автомобили под наем или туристически агенции. Самите автомобили трябва да бъдат на максимална възраст от седем години.

Новите регулации ще важат само за Uber и подобната услуга Beat, но не и за таксиметровите шофьори. Освен това техните коли може и да са съвсем стари - на до 22-годишна възраст.

Uber работи в Гърция от 2015 година и досега има 450 000 клиента в Атина.