С оборот от над 179 милиарда евро и ръст от близо 5 процента за 2017 година германската хранителна промишленост отбеляза нов рекорд. Според Сдружението на производителите на хранителни стоки браншът е четвъртата най-голяма индустрия в страната и най-голямата в този сектор в Европа, пише agro.bg. 

Данните показват, че всяко седмо индустриално предприятие във Федералната Република произвежда хранителни продукти. Преобладават малките и средни фирми с по-малко от 250 служители, разпределени основно в селските райони.

Статистиката опровергава мита, че храната, слагана на трапезата в Германия, идва от малко на брой големи компании, посочват от Сдружението. Отбелязва се, че десетте най-големи фирми в сектора генерират едва 12 процента от общия оборот. Първите 100 компании имат дял от 43 на сто. В страната действат малко повече от 6 хиляди предприятия с 595 хиляди работни места. 

Най-добрите резултати през миналата година германската хранителна индустрия е постигнала при износа. Експортът се е увеличил с над 6 процента и достига стойност от 60,1 милиарда евро.

Най-големите пазари за немските хранителни стоки извън Европейския съюз са Китай, Съединените щати и Швейцария.