Между 20 - 30 на сто е нараснал броят на гръцките фирми, преместили своя бизнес в България през последния месец, след като през юни влязоха в сила новите по-високи данъци в Гърция, коментират гръцките медии.

Предприятията са били разположени предимно в северната част на Гърция и са от типа малки и средни, като те варират от производствени компании до фирми, предоставящи услуги, съобщава сайтът greece.greekreporter.com, цитиран от bnr.bg.

Икономическата криза вече принуден хиляди малки и средни предприятия и някои големи компании да се преместят в съседните страни. Най-новите сурови икономически мерки, предприетите от властите в Атина, доведоха до все по-голям трансфер на гръцки бизнесмени към България, където данъците са значително по-ниски.

Според доклад на newmoney.gr, през последния месец броят на предприятията, които са избягали към нашата страна се е увеличил с 20% до 30%. Повечето от тях са от двата северни гръцки региона - Македония и Тракия, които граничат с България.

В същото време, консултантски фирми, които помагат в момента на бизнеса да се премести, се разширяват още по на юг, предлагайки вече своите услуги в Тесалия, Централна Гърция и дори Пелопонес. Докладът посочва, че вече има около 30 консултантски компании, осъществяващи подобна дейност.

Също така, счетоводните гръцки фирми получават хиляди заявки от малки и средни предприемачи, които искат да прехвърлят бизнеса си в България. Според newmoney.gr, през последните 40 дни голяма счетоводна кантора в Пирея е получила 20 молби от предприятия за търговия на едро, които искат да напуснат Гърция и да се преместят в София и Варна.

В тази връзка консултантските фирми са увеличили своята онлайн реклама, като се посочват предимствата за гръцкия бизнес, които той може да има чрез прехвърляне му към България, като например ниско облагане на корпоративните печалби (от 10%), на дивидентите (от 5%), избягването на двойното данъчно облагане, ниският по размер капитал, който е необходим за основаването бизнес (едва 50 евро) и стабилността на банковата система в България, за разлика от тази в Гърция, се посочва в доклада.