Американците скоро ще трябва да са сбогуват с емблематичните седани на Ford. Тази седмица от производителя обявиха, че в следващите две години ще спрат да предлагат легендарния модел Taurus, както и повечето си седани на пазара в САЩ.

Fiesta и Taurus ще спрат да се продават до началото на следващата година. Fusion обаче ще продължи да се предлага в следващите няколко години, става ясно от информация на The Washigton Post.

Taurus беше представен в Щатите през 1986 година, като между 1992 и 1996 година беше най-купуваният модел там. По-късно той беше изместен от Toyota Camry и Honda Accord.

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Хакет изглежда върви по стъпките на шефа на Fiat-Chrysler Серхио Марчионе, който преди време спря производството на седаните Dodge и Chrysler.

Как Европа и България спасиха емблематичния американски Mustang?

Как Европа и България спасиха емблематичния американски Mustang?

Продажбите в Щатите намаляват за сметка на тези в чужбина

"Ние ще се фокусираме върху здравословната част от нашия бизнес и ще се справим решително с тези части, които не носят стойност", коментира Хакет пред Bloomberg.

"До 2020-а близо 90% от портфолиото на Ford в Северна Америка ще бъде с камиони и товарни возила", заявиха от компанията в сряда.

"Заради спадът в търсенето от страна на потребителите и ниската рентабилност на продуктите компанията няма да инвестира в нови версии на традиционните седани на Ford в Северна Америка", допълват от производителя.

В допълнение компанията ще се фокусира върху Mustang и кросоувъра Focus Active, който трябва да бъде пуснат на пазара в следващата година.