Първият въпрос в сайта на платформата за споделяне на жилища Airbnb гласи: „Къде искате да отидете?”. Някои отговори – особено за хора, искащи да отседнат в или близо до Йерусалим, вкараха стартиращата компания в дебат в Близкия Изток, предаде СNN.

Някои собственици на жилищни имоти в Airbnb, които живеят в спорните региони, са описали домовете си като намиращи се в Израел.

По-рано тази седмица Airbnb бе обвинена в „изкарване на пари от незаконна и престъпна дейност”.

„Този уебсайт промотира откраднати имоти и земя”, заяви дипломат номер едно на палестинското правителство Хюсам Зомлот пред The National – новинарски сайт в Обединените арабски емирства.

Той призова и за съдебни действия срещу платформата – компания, която „печели от окупацията”.

„Ще преследваме тази компания, за да служи като урок за всеки, който търгува с кръвта ни и печели от окупацията”, написа Зомлот във Facebook.

Сайтът Airbnb позволява на хората да рекламират домовете си онлайн за туристи, които търсят жилище под наем. Адресите се държат в тайна, докато домакините не потвърдят дадена резервация. Инструмент на Google Maps все пак показва приблизителни местоположения.

Airbnb спечели $1 499 937 904 финансиране

Кошмарът на хотелиерите по света току-що спечели $1 499 937 904 финансиране

На колко е оценена компанията?

Две регистрации на жилища в Текоа – израелско селище в Западния бряг, сочат приблизителното си местоположение като „Текоа, Израел”.

В свое изявление американската компания заяви, че прави разследване за „изразени опасения относно конкретни обяви” и следва законите и разпоредбите, по които може да прави бизнес.

Airbnb изкарва пари, като взима такси от наемателите за всяка резервация. Със събирането на пари от домове в рамките на спорните селища обаче критици твърдят, че Airbnb подпомага престъпление.

„Законът казва съвсем ясно, че селищата са незаконни”, заяви Джон Дюгард, професор по международно право в юридическия факултет на Лайденския университет в Холандия.

Макар да смята, че завеждането на дело изглежда малко вероятно, Дюгард е на мнение, че Airbnb би трябвало поне да изисква от домакините да оповестяват, че имотът им се намира в рамките на селище.

Защо Airbnb струва 25 милиарда долара?

Защо Airbnb струва 25 милиарда долара?

Успехът на споделеното легло

„За да бъдат защитени, потребителите трябва да имат цялата информация”, добави той.

Това не е първият сблъсък на Airbnb със закона. Компанията бе изправена пред съдебни битки с местните власти на Сан Франциско и Ню Йорк, а и някои домакини заведоха дела срещу нея за лошо поведение на гости.