Забраната на полетите в катастрофиралия модел Boeing 737 Max може да струва солено на най-голямата туристическа компания в Европа - германската TUI, пише CNN Business. 

От ръководството на групата посочват, че приходите им за 2019 година може да се свият с 200 милиона евро или 225 милиона долара, а основната причина за това са спрените полети със самолетите на американския производител.

Компанията оперира 15 от приземените 737 Max, които представляват 10% от общия флот на компанията. В допълнение до края на май TUI трябваше да получи доставка на още 10 броя от модела.

Забраната на пътуванията с модела са принудили туристическия лидер да наеме нови самолети или да удължи наемите на такива, които вече ползва.

Докато Boeing се бори с кризата, Китай поръча 300 самолета за €30 милиарда от Airbus

Докато Boeing се бори с кризата, Китай поръча 300 самолета за €30 милиарда от Airbus

Преди две години Пекин сключи споразумение за доставката на 300 машини от американската компания

От дружеството посочват, че в следващите седмици трябва да са наясно дали забраната ще бъде отменена, защото в противен случай това ще й коства 100 милиона евро.

TUI е поредният пример за негативния ефект от кризата в Boeing върху клиентите й.

Американските Southwest Airlines предупреди през миналата седмица, че спирането на полетите със 737 Max вече дава отражение върху бизнеса й. Авиокомпанията притежава най-много самолети от модела от всички останали конкуренти в Щатите.

Boeing обяви промени в модела 737 Max в опит да спаси самолетите си

Boeing обяви промени в модела 737 Max в опит да спаси самолетите си

Авиокомпаниите вече няма да доплащат за системата за сигурност в тях