LG Energy Solution планира да произвежда клетките за батериите на електромобилите на Tesla от 2023 г. и обмисля завод в САЩ или Европа, пише Reuters, цитирайки свои източници. Засега няма подписано официално споразумение, което ще разшири ролята на LG във веригата за доставки извън Китай, казва един от тях.

Миналата седмица корейският производител на батерии заяви пред местни журналисти, че планира да изгради завод в САЩ, където да произвежда батерии за електромобили, за да удовлетвори нуждите на американски и международни клиенти. Не бе посочено конкретно име, но надеждите на компанията са сред клиентите да бъде и Tesla.

През септември главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск анонсира амбициозен план за разработка на батерии ин-хаус, което накара доставчици като LG и Panasonic да ускорят развойната си дейност и експанзията си — или да се изправят пред възможността да загубят един от големите си клиенти.

Корейският доставчик вече е подготвил образци от т. нар. 4680 цилиндрични клетки — технология, която все още не е доказана и пред която все още има технологични пречки, но които Tesla иска да използва в моделите, произведени край Берлин.

Планът на Tesla, представен през септември, включва именно този тип клетки, които ще намалят разходите за производство и ще увеличат пробега на електрмобилите.

Panasonic планира да започне да произвежда тестово този тип клетки в Япония от 1 април, според източници на агенцията.