Руската петролна компания Lukoil иска да продаде своя дял от 87,8% от находището в блока EX-3-Trident в крайбрежната зона на Черно море в Румъния, пише Business Insider. Това стана ясно от главния изпълнителен директор на румънския държавен производител на газ Romgaz Адриан Волинтиру, който държи миноритарен 12,2% дял в проекта.

"Получихме писмо от Lukoil и ще проведем дискусия с тях. Все още не знаем причините", каза Волинтиру. На въпрос дали Romgaz може да обсъди с руската компания поемането на 87,8% дял, изпълнителният директор на компанията заяви, че "теоретично е възможно да бъде обсъдено".

Решението на Lukoil идва, след като сондаж от италианската компания Saipem не потвърди оптимистичните прогнози относно запасите от въглеводороди в периметъра.

През 2015 г. запасите от природен газ бяха оценени на 30 млрд. кубични метра въз основа на проучвателната кладенец Lira 1X и сеизмичните данни.

Lukoil е вторият голям инвеститор, който иска да се оттегли от офшорни газови проекти в Черно море в Румъния след американската група ExxonMobil.

Lukoil е един от инвеститорите, първоначално посочен като заинтересован да поеме дела на ExxonMobil, което накара румънското правителство да промени регулациите, за да може да блокира потенциална продажба на нежелани инвеститори от съображения за национална сигурност.

Румънският Romgaz участва в надпреварата за дела на ExxonMobil в офшорния проект Neptun Deep, където другият акционер е местната група OMV Petrom.

Стартът на проекти за експлоатация в Черно море също е отложен поради промени в закона от Социалдемократическата партия през 2018 г. Управляващата Либерална партия иска да измени Закона за офшорките в съответствие с инвеститорите и очакванията в началото на следващата година, след формирането на по-стабилно мнозинство в Парламента.