Netflix предупреди инвеститорите, че през следващите месеци ще се сблъсква с насрещен вятър заради стартирането на конкурентните проекти на Apple и Disney. Заявлението идва на фона на вече забелязващите се по-ниски нива на растеж.

Фирмата добави около 6,8 милиона платени абонати за трите месеца до 30 септември, но не успя да удари прогнозираните 7 милиона. Според компанията това се е получило вследствие на по-ранното увеличение на цените за услугата в САЩ. Общо платените абонаменти към Netflix са 158 милиона, като в края на септември новите членове от САЩ са били 500 000, а останалите 6,3 милиона - от чужбина.

Анализаторът в eMarketer Ерик Хагстром заяви, че забавящият се растеж ще бъде допълнително възпрепятстван, предвид стартирането на конкурентните услуги на Apple и Disney. В играта влизат и други компании, включително HBO и NBCUniversal. Дори веригата кино AMC Theatres обяви собствена услуга за стрийминг тази седмица.

"Фактът, че Netflix е показал разочароващ растеж без присъствието на новата конкурентна компания, е лош знак за следващата 2020 година и след това", тълкува Хагстром.

Apple дава $6 милиарда, за да настигне Netflix, HBO и Disney

Apple дава $6 милиарда, за да настигне Netflix, HBO и Disney

Компанията готви значителни инвестиции в собствени продукции за Apple TV+

Последното тримесечие за Netflix не беше от най-добрите такива. От фирмата заявиха, че за първи път от 8 години се регистрират загубени потребители в САЩ. Пропуснати са и възможности за спечелване на нови клиенти в чужбина. Същевременно обаче през изминалото тримесечие компанията отчете печалба от 665 милиона долара, което е с 65% повече от година по-рано. Приходите нараснаха с 31% до 5,25 милиарда от около 4 милиарда

От ръководството на Netflix заявиха, че остават уверени в дългосрочните перспективи на фирмата, отбелязвайки традиционната конкуренция от страна на телевизиите и фирми като Amazon и YouTube.

"Докато новите конкуренти имат някои страхотни заглавия (особено на каталозите си), нито един няма да има разнообразието и качеството на нови оригинални програми, които ние предлагаме по целия свят. В дългосрочен план Netflix ще продължи да се развива добре, предвид силата на услугата си и големите възможности на пазара", уверяват акционерите от ръководството.

Според тях новите стрийминг услуги са по-склонни да откраднат аудитории от традиционната телевизия.

Apple може да открадне стрийминг короната на Netflix

Apple може да открадне стрийминг короната на Netflix

Но това едва ли ще продължи повече от година