Корпоративното изселване на глобалните корпорации от големия пазар на Русия си има своята цена. От началото на войната в Украйна през 2022 година до момента международният бизнес е загубил над $107 милиарда приходи, заради оттеглянето си от Руската федерация. Това показва анализ на Reuters на различни фирмени документи и изявления.

Обемът на загубите се е увеличил с една трета от последното преброяване през август миналата година, което подчертава мащаба на финансовия удар върху корпоративния свят след войната на Москва. Освен това подчертава внезапната загуба на западния опит в руската икономика.

"Тъй като инвазията на Русия продължава на фона на по-колеблива военна помощ от Запада, докато обемът на санкциите се увеличава, компаниите, които все още се стремят да напуснат Русия вероятно ще се сблъскат с допълнителни трудности. Те ще трябва да понесат по-големи загуби", коментира Иън Маси - ръководител на корпоративното разузнаване на EMEA - консултантска компания за глобален риск.

Руският президент Владимир Путин, малко след като си осигури преизбиране със съкрушителна победа, широко осъдена на Запада като несправедлива и недемократична, сега има подновен мандат, което със сигурност хще доведе до продължаваща изолация от страна на западния свят, включително чрез допълнителни конфискации на активи и политически натиск, коментират политически анализатори.

С колко забогатяха десетимата най-големи руски олигарси от началото на годината?

С колко забогатяха десетимата най-големи руски олигарси от началото на годината?

Общото състояние на руските милиардери според рейтинга на BBI е нараснало с $18,3 милиарда

В отговор Москва изисква отстъпки от най-малко 50% при продажбите на чуждестранни активи и постоянно затяга изискванията за напускане на нейния пазар, като често приема номинални такси от само 1 рубла.

Досега тази година бяха обявени продажби на активи, притежавани от Shell, HSBC, Polymetal International и Yandex NV, на обща стойност близо $10 милиарда и с отстъпки до 90%. Наскоро от Danone заявиха, че са получили регулаторни одобрения за продажба на своите руски активи, понасяйки обща загуба от $1,3 милиарда.

Около 1000 компании са напуснали, въпреки че стотици компании, включително френският търговец на дребно Auchan и Benetton, все още работят или са спрели бизнеса там, според анализ на Yale School of Management.

Руското отмъщение

Западните държави замразиха около $300 милиарда от златните и валутните резерви на Банката на Русия след военната инвазия в Украйна. Германия национализира завода Germania на "Газпром", преименувайки го на Sefe, и постави рафинерията Schwedt на "Роснефт" под германско попечителство.

Русия обеща да отмъсти на предложенията на ЕС за преразпределяне на милиарди евро лихви, спечелени от нейните замразени активи, предупреждавайки за катастрофални последици и заявявайки, че всеки опит за отнемане на нейния капитал или лихва е "бандитизъм".

Западните банки също са загрижени за правните пререкания, които всяка конфискация може да породи.

"Няма западни активи в Русия, които да се считат за безопасни или оградени, докато Кремъл продължава да води война", казва Маси.

Москва вече пое временен контрол върху активи, собственост на няколко западни компании, включително Fortum, Carlsberg, OMV и Uniper. Руската държавна информационна агенция РИА изчислява, че Западът ще загуби активи и инвестиции на стойност най-малко $288 милиарда, ако Москва си отмъсти. Изчислението се основава на данни, които показват, че преките инвестиции на Европейския съюз, страните от Г-7, Австралия и Швейцария в руската икономика в края на 2022 година възлизат на $288 милиарда.

Изследването казва още, че страните от ЕС притежават $223,3 милиарда от активите, от които $98,3 милиарда официално са държани от Кипър, $50,1 милиарда от Нидерландия и $17,3 милиарда от Германия. Доколко достоверни са обаче тези руски данни все още не е съвсем ясно.

Така или иначе, твърдият подход на Москва нанася щети и на Русия. Адвокатът Джеръми Зукър, който е международен експерт по санкциите, твърди, че изненадващо голям брой клиенти на неговата фирма в широк спектър от индустрии са решили изцяло да напуснат Русия и вероятно няма да са склонни да се върнат дори след края на войната в Украйна.

"В резултат на това значителни технологии са напуснали страната и Русия може вече и да не е в състояние да поддържа определено високотехнологично производство. Това със сигурност ми подсказва значителна степен на увреждане на икономиката", коментира Зукър пред Reutres.

Ключови активи

Руски указ от 2022 година забранява на инвеститори от "неприятелски" страни - тези, които са наложили санкции на Русия заради действията й в Украйна, да продават дялове в ключови енергийни проекти и банки без изричното одобрение на президента.

Междувременно много производители на основни продукти за ежедневието и потребителски стоки се въздържаха да напуснат изцяло руския пазар с аргумента, че "обикновените хора в страната разчитат на техните продукти".

Компаниите, които все още правят бизнес в Русия, включват Mondelez International PepsiCo, Auchan, Nestle, Unilever, Reckitt и British American Tobacco. Други, включително Intesa Sanpaolo, се сблъскват с бюрократични пречки, докато се опитват да напуснат.

Печалбите от замразените руски активи ще достигнат €50 милиарда

Печалбите от замразените руски активи ще достигнат €50 милиарда

Къде ще бъдат пренасочени тези средства?