Само две локации - "Хладилника" и "Цариградско шосе", са привлекли повече от половината офис площи във фаза на строеж в София през първото тримесечие на 2024 г., показват данните на агенция MBL.

В началото на тази година няма завършени нови сгради, но в строеж са такива с обща площ от около 260 000 кв.м. Една четвърт от тях са в "Хладилника", а на "Цариградско шосе" са 21%. Като цяло, строителната активност се увеличава с 8% на годишна база.

 На пазара на офиси в София се готвят нови проекти с обща площ от над 9800 кв. м за 2024 година

На пазара на офиси в София се готвят нови проекти с обща площ от над 9800 кв. м за 2024 година

Основният фактор, който определя избора на наемателите им за коуъркинг локация, е наличието на общност от хора със сходни на техните възгледи

"Следвайки добрия резултат от второто полугодие на 2023, пазарът продължи да се представя добре с 30,000 кв. м новонаети офис площи, в период когато много компании се опитват да повишат нивото на присъствие на служителите си в офиса", пишат от MBL.

Наемите варират от 9 до 12 евро на квадрат за офис клас Б и 12,50-16 евро за клас А, като обаче при някои сгради в идеалния център говорим и за до 20 евро. Очакването е за стабилизация около настоящите нива.

Какава е възвръщаемостта от инвестиция в жилищни имоти, офиси и индустриални площи у нас?

Какава е възвръщаемостта от инвестиция в жилищни имоти, офиси и индустриални площи у нас?

Анализ на Colliers

Общо 14,8% от офис площите клас А и Б в момента са свободни, като средно по-висок е процентът извън идеалния център - макар пък там през последните тримесечия да има тенденция към повишаване.

"През 2024 се очаква завършването и въвеждане в експлоатация на нови близо 100,000 кв. м офиси. По-голяма част от тези площи обаче вече са предварително отдадени, а останалите вероятно ще бъдат отдадени през годината, имайки предвид текущата динамика на търсенето. В резултат на това не се очакват видими промени в нивата на наличните офис площи за наемане", прогнозират от MBL.