Интересът към сегмента на офисния пазар и по-точно гъвкави офиси в София се увеличават, вероятно заради завръщането към офиса след пандемията. Няколко новообявени проекти на пазара с обща площ от над 9800 кв.м. се очакват да бъдат на пазара през следващата година. По-голямата част от тях се намират в Широк център. Това показват данни от доклад на Colliers.

Според проучването през април 2023 г. на Colliers сред водещите flex office (гъвкави офиси) оператори в София и техните потребители, операторите на гъвкави офиси управляват 46% от всички подобни работни места в София.

Ето и някои изводи:

  • Почти половината от сегашното търсене за гъвкаво пространство идва от голямо корпоративни и ИТ компании.
  • Повечето оператори виждат като трудност увеличените разходи и неспособността им да предложат повече работно пространство.
  • Разходите за ESG не се считат като предизвикателство в момента.

Основният фактор, който определя избора на наемателите им за коуъркинг локация, е наличието на общност от хора със сходни на техните възгледи. Други важни фактори са местоположението и интериора. Над 60 % от наемателите пътуват по-малко от 20 минути до избрания от тях гъвкав офис, а повече от половината работят от там минимум 5 дни в седмицата.

Концентрацията на този тип площи - гъвкави офиси е в крайградските райони - 66% от общата квадратура и 48% от активните оператори са разположени в тази част на града.

Почти половината (45%) от локациите се намират в стари административни сгради поради по-ниските оперативни разходи, 29% са в модерни офис сгради, 23% - в жилищни кооперации, останалата част са в хотели и в търговски обекти. Местните оператори доминират на пазара, както по отношение на площта, която предлагат (с дял от 87 %), така и на броя локации (с дял от 88%).

Снимка 624785

Източник: Colliers

Средният наем за еднодневен достъп е 25 евро, за нефиксирано бюро - 140 евро/месец, за фиксирано - 170 евро/месец и за частен офис - 210 евро/месец.