Строителни компании от САЩ се насочват стремглаво към процъфтяващия бързо пазар на жилища под наем във Великобритания, пише Bloomberg.

Базираната в Чикаго CA Ventures е една от скорошните фирми, които планират големи инвестиции в жилища под наем на Острова, включително студентски общежития и домове за възрастни хора.

Компанията планира да инвестира годишно най-малко 200 милиона паунда (260 милиона долара) за изграждането на имоти за отдаване в Европа. Плановете на фирмата са до средата на десетилетието годишните инвестиции да нараснат до 380 милиона паунда. Първоначално фирмата започна да строи студентски общежития във Великобритания, а сега тя има намерение да се разшири към изграждането и на други видове жилища под наем.

Ръководителят на CA Ventures за Европа Карло Мата обяснява, че Великобритания е основният приоритет на компанията засега, а вече като опции се разглеждат по-големи вторични градове като Бирмингам, Ливърпул, Манчестър и Глазгоу.

По думите на Карло Мата за всеки 100 студенти в САЩ има по 60 легла. "Ако погледнете Великобритания, на всеки 100 студенти има по 30 легла", добави той.

Лондон отново е градът с най-скъпите наеми в Европа

Тази столица отново е градът с най-скъпите наеми в Европа

Имотите там струват 4 пъти повече отколкото в други градове на Острова

Инвазията на американски строителни фирми в Европа се наблюдава от няколко години. През май миналата година Harrison Street събра 700 милиона евро (776 милиона долара) за втория си европейски фонд за недвижими имоти. 

В САЩ доходите от студентското настаняване и частния наем като цяло са по-ниски, отколкото в Европа. Причината за това е, че пазарът вече е добре снабден и има по-малко възможности за растеж. Фирми като CA Ventures виждат европейските пазари като по-добра инвестиция и се стремят да извлекат полза от това, докато се наблюдава относителен недостиг на частни имоти под наем.

Пазарът на жилища под наем във Великобритания нараства бързо, добавяйки 15% повече единици през 2019 година, информира Savills Plc. Развитието също така започна да се разпространява далеч от Лондон, тъй като фирмите търсят свежа земя в останалите градове на страната.

В света има около 13 милиарда долара активи за недвижими имоти.

Изследване: Повечето милениъли ще останат наематели завинаги

Изследване: Повечето милениъли ще останат наематели завинаги

Едва 25% от тях могат да си позволят да спестят 10% от стойността на бъдещето си жилище, показва проучване на Apartment List