Известната американска компания за кухненски принадлежности Tupperware обяви, че има сериозни финансови затруднения и може да фалира, ако не успее бързо да намери ново финансиране, съобщават световните агенции.

Знаковата за поколения марка не успява да си проправи път до младата аудитория, а резултатът от това ще бъде усетен и в България.

Румънският онлайн търговец Vivre, който работи и в България, е пред фалит

Румънският онлайн търговец Vivre, който работи и в България, е пред фалит

Кредиторите отхвърлиха втория план за преструктуриране на компанията

Контекст: Tupperware има 77-годишна история. Компанията нашумява през 50-те и 60-те години със своите кутии за съхранение на храна, но в наши дни предлага най-различни други артикули.

Тя разчита предимно на онлайн продажби, но и на мрежа от търговски представители. Още от средата на миналия век компанията промотира т.нар Tupperware партита, в рамките на които близки хора се събират и им се прави демонстрация на различни продукти - а в замяна домакинът получава подарък и отстъпки. Компанията работи и у нас.

Най-големият оператор на Pizza Hut в САЩ фалира

Най-големият оператор на Pizza Hut в САЩ фалира

Коронавирусът задвижи вълна от фалити в страната

Този модел обаче не сработва добре при младите хора днес и Tupperware се наложи да влязат и в традиционните магазини - отново без успех. Само през последната година акциите се обезцениха с 90%.

Какво се случи: В официално съобщение от компанията заявиха, че има "сериозна несигурност по отношение да възможностите за продължаване на дейността". Има опасност от делистване на Уолстрийт заради липса на годишен отчет.

Налага се и предоговаряне на задълженията - четвърто от август 2022 г. насам, но прогнозата е, че "вероятно няма да разполага с ликвидност в краткосрочен план". Това свали наполовина цената на акциите на Tupperware.

Фалира един от най-големите производители на млечни продукти в САЩ

Фалира един от най-големите производители на млечни продукти в САЩ

Както и основния си конкурент Dean Foods, Borden е подала молба по глава 11

Очакват се разпродажба на недвижима собственост и съкращения.

Още нещо: От 1967 г. Tupperware има завод в Централна Гърция. След 56 години непрекъсната работа, той сега затваря врати, съобщава "Катимерини".

Официалното обяснение е, че с този ход веригата на снабдяване ще стане по-ефективна. 150 души остават без работа.

За разлика от голямата компания, Tupperware Hellas увеличи оборота си до 45,3 млн. евро през 2021 г., а печалбата преди данъци се увеличи повече от два пъти до около 2 млн. евро.