През последното десетилетие приходите на Турция от износа на брашно и продукти от него са достигнали 22 млрд. долара, като върху вноса на пшеница на стойност 12 млрд. долара са получени 10 млрд. добавена стойност.

В количествено изражение износът на брашно е нараснал от 170 хил. тона през 2001 г. до 3,3 млн. тона през миналата година. Това обяви президентът на Турската федерация на производителите на брашно Ерен Улусой, пише sinor.bg.

Турция е световен лидер в експорта на брашно с дял от над 20% от цялото количество, а в износа на макаронени изделия страната се нарежда на второто място, припомня Улусой, цитиран от Анадолската агенция.

"През миналата година Турция изнесе брашно на стойност 1 млрд. долара при внос на пшеница за 1,1 млрд. долара. За всички продукти от брашно износът достигна 2,48 млрд. долара, като от тях около 1,48 млрд. долара са брутна добавена стойност", угочни президентът на федерацията. По думите му в страната в момента действат 535 мелници.

Той добави, че Турция е на 8-мо място в света по производство на пшеница с около 19-20 млн. тона годишно, но заради вътрешното потребление на износителите на брашно се налага да внасят допълнителни количества зърно, за да задоволят търсенето от чужбина.

"Докато през 2001 г. пшеница се отглеждаше върху 9,3 млн. хектара, през 2019 г. тази площ се е свила под 7 млн. хектара. Ако бяхме задържали тези площи на 9 млн. хектара, реколтата щеше да надхвърля 20 млн. тона и нямаше да се налага да внасяме пшеница", коментира Улусой.