Бизнесменът и доскорошен политик Веселин Марешки мисли за излизане от пазара на горива, който движи през веригата VM Petroleum, коментира самият той. Към момента бензиностанцията се управлява през дружеството "Трейднет Варна". Пред "Капитал" Марешки заяви, че върви към "намаляване и разпродаване на бизнеса и че е взето решение за приключване".

Снимка 518560

Източник: БГНЕС

Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов от своя страна коментира, че е пред финализиране на сделка за покупката на две от бензиностанциите на Веселин Марешки, но не пожела да каже кои са те. Тоест, не е ясно дали това ще е пълният обем на сделката.

Предисторията

През 2015 година Веселин Марешки влиза в бизнеса с бензиностанции, анонсирайки пред обществото, че строи бензиностанция, "за да снабдява собствените си фирмени автомобили". Компанията, през която Марешки развива първата си бензиностанция във Варна, е "Трейднет Варна" ЕООД, регистрирана в края на 2010 година.

През 2017 година тогавашният кандидатът за депутат обявява откриването на огромна бензиностанция с 50 колонки в столичния квартал "Люлин 4". 

Марешки отваря втора бензиностанция в София

Марешки отваря втора бензиностанция в София

С това обектите на "ВМ Петролеум" в страната ще станат 18

Според последния публикуван в Търговския регистър отчет на компанията броят на обектите на веригата към края на 2020 година е 19. Според сайта на компанията варненската верига разполага със 17 бензиностанции, като някои от по-малките са наети, а в сайта Fuelo се публикуват цените на 13 обекта. VM Petroleum има и неработеща база за горива в Плевен и около 15 цистерни на лизинг.

Моделът на Веселин Марешки стъпва на огромни продажби през нисък марж, като след кризата на пазара на горива тази политика вече не е рентабилна, смятат енергийни експерти.

Причина за оттеглянето

Като основна причина за планираното излизане от пазара Веселин Марешки твърди, че се пенсионира.

Според източници от сектора обаче най-вероятната причина са тежкото положение на пазара на горива, изключително силните позиции на руската компания, която е и пазарен лидер - "Лукойл", както и почти невъзможният внос на алтернативни горива и ниските маржове, на които се работи.

КЗК глоби бензиностанциите на Марешки заради дъмпинг

КЗК глоби бензиностанциите на Марешки заради дъмпинг

"Трейднет Варна" ще трябва да плати 175 хил. лв.

И наистина негативният резултат се вижда от отчета на компанията за 2021 година, като има спад на приходите 0.2% за изминалата година на фона на слабата 2020 година и загуба 1,8 милиона лева.