Редица бензиностанции "VM Petroleum", собственост на депутата и председател на политическа партия "Воля" Веселин Марешки, са продавали горива под себестойност, извършвайки ценови дъмпинг. Това гласи решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Компанията "Трейднет Варна" ЕООД, която оперира обектите, ще трябва да заплати глоба от 175 437 лева. Имуществената санкция представлява едва 0,1% от приходите от продажби на дружеството за 2017 година, тъй като комисията определя нарушението като "леко" по смисъла на закона.

Жалбата бе подадена през декември на м.г. от "Лукойл България" ЕООД, "ЕКО България" ЕАД, "НИС Петрол" ЕООД (бензиностанции "Газпром"), "Синергон Петролеум" ЕООД, "Ромпетрол България" ЕАД и "ОМВ България" ООД.

"Комисията установи, че "Трейднет Варна" ЕООД е осъществявало в свои обекти в страната продажби на горива на дребно (бензин, дизел и пропан-бутан) на цени, по-ниски от разходите за производство и реализация на тези продукти за продължителен период от време и в значителни количества, с цел нелоялно привличане на клиенти", гласи съобщението.

КЗК глоби фармацевтичната фирма на Марешки с половин милион лева

КЗК глоби фармацевтичната фирма на Марешки с половин милион лева

Разследването срещу дружеството започна през пролетта

Формално депутатът Веселин Марешки не представлява и управлява "Трейднет Варна" ЕООД, но едноличен собственик на капитала е сестра му Нина Марешка-Иванова, а управител - майка му Веска Марешка. "От изявленията му в медиите явно личи, че на практика той ръководи бизнеса. Самият г-н Марешки, говорейки в първо лице, единствено число, изрично и многократно подчертава през медиите ролята си на участник на пазара на търговия на дребно с горива, както и че именно в това си качество прави заключения и изводи относно конкурентите си", пише в решението на КЗК.

Комисията е назначила експерти, които са направили проверка на разходите във всеки един обект на "VM Petroleum" от отварянето на обектите до края на 2017 година, когато бе подаден жалбата. Първа бензиностанция отвори врати през октомври 2015 година, а към края на м.г. общият брой на обектите е 18. При проверката са установени многократни случаи, продължаващи с месеци, на редица бензиностанции, на които цената на различните горива са се продавали на цена, която не може да покрие разходите за производство и реализация. (Пълният текст на решението може да откриете ТУК).

"Дружеството е осъществявало продажби на горива по цени, по-ниски от разходите за производство и реализация за дълъг период от време, предвид на факта, че повечето от обектите му ги осъществяват за периода от 2 или повече години - окт. 2015 - дек. 2017 за първият обект и година и 6-10 месеца за следващите по откриване обекти. Подобни периоди, с оглед на спецификите на съответния пазар, се явяват продължителни и са от естество да повлияят на поведението на потребителите, като ги пренасочат към продуктите на ответника, поради по-ниските цени", става ясно от решението.

Комисията не предоставя данни с колко точно под стойността за производство и реализация са продавани горивата. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Големите бензиностанции обвиниха Марешки в дъмпинг

Големите бензиностанции обвиниха Марешки в дъмпинг

Те подадоха сигнал в КЗК