Седем компании, търгуващи с горива на територията на България, са подали сигнал срещу собственика на бензиностанции VM Petroleum заради "чист, класически дъмпинг", става ясно от съобщение на страницата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Зад веригата бензиностанции стои заместник-председателят на Народното събрание и председател на ПГ "Воля" Веселин Марешки. Сигналът срещу него е подписан от "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД", "НИС Петрол" ЕООД (с търговско наименование "Газпром", "Петрол" АД, "Синергон Петролеум" ЕООД (наследник на част от бизнеса на "Топливо газ"), "Ромпетрол България" АД и "ОМВ България" ООД.

КЗК все още не са поместили пълния текст на сигнала, но става въпрос за подозрения за нелоялна конкуренция.

Марешки отвори в София най-голямата бензиностанция на Балканите

Марешки отвори в София най-голямата бензиностанция на Балканите

Тя се намира в столичния квартал "Люлин"

Преди дни Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация и шеф на "Лукойл", заяви, че ще бъде внесен сигнал за "чист, класически дъмпинг". Според него двете компании на Марешки, които търгуват с гориво", работят на загуба - една с 1,8 милиона лева за 2016 г., а другата - с 13,3 милиона лева. Той настоя още, че над политически лидер има "чадър".

Официално компаниите са собственост на семейството на Марешки, тъй като той е народен представител. Днес бензиностанциите му продават бензин А95 и дизел на средна цена в страната 1,89 лева, а средната цена за всички останали бензиностанции е 2,07 лева за бензин и 2,08 лева за дизел.