След като преди няколко дни от прокуратурата поискаха имунитета на зам.-председателя на Народното събрание (НС) Веселин Марешки, от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) днес наложиха имуществена глоба на негова фирма от близо половин милион лева или точно 494 839 лева за нарушаване на Закона за защита на конкуренцията.

Става въпрос за търговеца на фармацевтични стоки "Фармнет" АД, като срещу фирмата беше започнато разследване през пролетта след подаден сигнал от прокуратурата във Варна.

Според него Марешки, заедно със съдружниците си и настоящи депутати Пламен Христов и Кръстина Таскова, чийто имунитет също беше поискан от главния прокурор, е принуждавал аптеки да купуват лекарства от "Фармнет". В противен случай тримата са заплашвали, че срещу тях ще открият конкурентни аптеки.

"В хода на проучването е установено, че "Фармнет" АД в противоречие с добросъвестната търговска практика чрез използване на принуда и натиск от страна на представителите на дружеството - Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова - Иванова, заставя търговци на дребно (аптеки) да закупуват от него лекарствени средства", обясняват от Комисията.

"Недобросъвестните действия на представителите на "Фармнет" АД включват и отправяне на предупреждения към търговците на дребно за откриване в близост до техните обекти на аптеки, собственост на икономическата група на "Фармнет" АД и на други приближени лица, които заради по-ниските цени на лекарствените продукти ще привлекат тяхната клиентела и собствениците им ще бъдат принудени да ги закрият", допълват от КЗК.

"Ответното дружество чрез своите представители използва заплахи и принуда с цел да повлияе върху избора на доставчик на търговците на дребно (собственици на аптеки). По този начин се създава реална възможност за увреждане на конкурентите на "Фармнет" АД, което си осигурява по нелоялен начин конкурентно предимство спрямо другите търговци и засяга конкуренцията на пазара на разпространение на лекарствени продукти на едро", завършват от регулатора.

Наложената санкция е в размер на 10% от оборота на дружеството за предходната финансова година.