Автомобилният гигант Volkswagen повишава заплатите на 120 000 свои служители в Германия с 4.3%. Увеличението, което влиза в сила от началото на май, е гарантирано след успешни преговори между компанията и най-големия германски профсъюз - IG Metall, съобщи Reuters.

Споразумението ще потуши недоволството на 3.9 милиона индустриални работници в Германия, желаещи по-високо заплащане, които заплашиха с масови стачки.

Стачки разтърсиха производството в Германия

Стачки разтърсиха производството в Германия

Работа спряха служителите и в BMW и Audi

Като част от сделката най-големият производител на автомобили в Европа гарантира на работниците си в Западна Германия допълнителен финансов бонус в размер 27.5% от месечната им заплата, който ще получават веднъж годишно от следващата година.

Škoda печели повече от VW. И във Волфсбург са бесни

Škoda печели повече от VW. И във Волфсбург са бесни

Подбиват ли чехите продажбите на германския бранд?

Те ще имат възможността да заменят премията срещу 6 допълнителни дни отпуск.

Профсъюзът настояваше за увеличение на заплатите с 6%, подобрения в корпоративната пенсионна схема на VW и наемане на повече стажанти, които да помогнат за преминаването на индустрията към електрическите автомобили и технологиите за самоуправление.

Въпреки скандала с вредни емисии Volkswagen увеличава заплатите на служителите си

Въпреки скандала с вредни емисии Volkswagen увеличава заплатите на служителите си

20% от персонала на автоконцерна ще получава по-големи трудови възнаграждения

Но автомобилният гигант, който е изправен пред милиарди евро разходи и глоби заради скандала "Дизелгейт" и прави огромни инвестиции, следвайки плана си за трансформация, отхвърли исканията.

Вместо това Volkswagen предложи да вдигне заплатите с 3.5%, а впоследствие с още 2%, като част от предложения колективен трудов договор за период от 30 месеца.