Японски обществен служител бе глобен и порицан, тъй като често излизал от работа няколко минути по-рано, за да си купи обяд. 64-годишният служител на местната компания за водоснабдяване в град Кобе е наказан, тъй като 26 пъти е напуснал работното си място 3 минути преди началото на регламентираната обедна почивка за период от 7 месеца, съобщават местни медии.

Ръководители на компанията свикаха пресконференция, където описаха поведението на служителя като "дълбоко оскърбително" и се поклониха в знак на извинение. Според тях работникът е нарушил закона за обществените услуги, който изисква от чиновниците "да се концентрират върху работата си".

"Почивката е от обяд до 13:00 часа. Той стана от бюрото си преди почивката", заяви пред AFP говорител на компанията.

Японска фирма с официално извинение заради тръгнал с 25 секунди по-рано неин влак

Японска фирма с официално извинение заради тръгнал с 25 секунди по-рано неин влак

Той тръгнал в 7:11:35 часа вместо в 7:12

Чиновникът е разкрит, след като негов колега поглежда през прозореца и го вижда да влиза в близък ресторант в самото начало на обедната почивка. Ръководителите му изчисляват колко време е прекарал извън работното си място и му плащат само половината от дължимото за работния ден.

Когато го питат защо е напуснал офиса по-рано, за отиде за обяд, той е отговорил, че се нуждае от "промяна на темпото".

Новината за случилото се идва скоро след като японските депутати приеха закон, чиято цел е да реши проблема с ужасно дългите работни часове в страната. Той ограничава извънредния труд до 100 часа месечно и трябва да се справи с все по-честите самоубийства и случаи на смърт от преумора, заради претоварване на работа.

Япония задължава работещите да почиват повече. Но това е трудна задача

Страната, в която се работи по над 60 часа на седмица, а годишната отпуска е само 10 дни

Там често се работи по 100 часа извънредно на месец, а служителите почти не почиват

Повечето японци са принуден да работят над 100 часа извънредно месечно, включително събота и неделя, за да докажат отдадеността си към работодателя. С годините това се превръща в културна традиция в Япония. Заради нея всеки пети служител в страната е изложен на риск от смърт от претоварване.

Наказаният чиновник обаче си спечели симпатии в социалните мрежи, а потребителите се втурнаха да го оправдават. Един от тях изчисли, че той е подранявал за обяд средно само по веднъж седмично.

Други хвърлиха вината върху политиците. "Ами всички политици, които спят в парламента? Следователно те трябва да бъдат уволнени".