Япония е една от държавите по света, където се работи най-много. Почти 1/4 от японските компании изискват служителите да работят повече от 80 часа извънреден труд месечно. Тези допълнителни часове често са неплатени.

Самите японци не са свикнали да почиват и рядко отделят време за това. Те разполагат само с 10 дни платен годишен отпуск, а много от тях се чувстват виновни, когато се възползват от малкото си почивни дни.

Япония е голяма и развита икономика, но дългото работно време не означава непременно висока производителност. Страната на изгреващото слънце има най-ниската производителност сред страните от Г-7, според данни на ОИСР.

Държавата, където се работи прекалено много, дава на хората си "право на почивка"

Държавата, където се работи прекалено много, дава на хората си "право на почивка"

Трудът през уикендите ще се плаща на 50% или 100% отгоре

Смърт от претоварване

Прекомерната работа обаче често води до фатален край. Японците нерядко умират на работните си места, а в страната дори има специален термин за това - "кароши" (смърт от прекалена работа). Япония това е законно призната причина за смърт, разказва CNBC.

Служителка на най-голямата рекламна фирма в страната Dentsu се самоуби през 2015 г. Причината е, че тя е била депресия, причинена от прекалена работа, тъй като е била принудена да работи по 100 часа извънреден труд месечно.

Случаят предизвика силен обществен отзвук и нови призиви за промяна на твърде дългите работни часове и незаконния неплатен извънреден труд, който е много разпространен в Япония.

Dentsu беше глобена заради нарушаване на трудовите стандарти, а изпълнителният й директор на Dentsu подаде оставка. Японската компания направи сериозни промени след фаталния случай, включително и изключване на осветлението в офиса в 22:00, в опит да накара служителите си да си тръгнат.

Япония вече дава заплати по $1 милион, но само на най-добрите

Азиатска държава вече дава заплати по $1 милион, но само на най-добрите

Страната иска да се конкурира за най-актуалните ИТ таланти с Китай и САЩ

Трудният път на промяната

Правителството и компаниите в страната вече полагат сериозни усилия да намалят работното време в Япония.

Властите работят върху инициативи за ограничаване на броя на часовете, прекарани в офиса, включително задължително вземане на поне 5 дни почивка годишно и изискване за "почивка" между края на един работен ден и началото на следващия.

През 2016 г. бе създаден нов празник - "Ден на планината", с който броят на държавните празници през годината достигна 16.

Друга нова инициатива - "промоционални петъци" пък насърчава фирмите да позволят на своите служители да си тръгнат в 15:00 часа в последния петък на месеца.

Ново проучване обаче установи, че едва 4% от служителите в Япония действително са си тръгнали по-рано в първия "промоционален петък".