Южна Корея, една от държавите в света, където се работи най-много, се опитва да осигури на гражданите си тяхното заслужено "право на почивка". Мун Дже-Ин предприе стъпки за намаляване на работните часове, а депутатите се борят за допълнително заплащане на трудовия процес през почивните дни.

В продължение на години дългите часове бяха смятани за необходими, за да се поддържа бързия икономически растеж на страната, но сега те са разглеждани като източник на социални проблеми, като ниската раждаемост и производителност. Южнокорейците работят 2069 часа годишно, което ги превръща във втората най-дълго работеща развита държава след Мексико.

Отчитайки променящата се обществена нагласа към работата, управляващите и опозицията се споразумяха през ноември да ограничат работната седмица до 52 часа от досегашните 68, и да дадат 50% допълнително заплащане за работата през почивните дни.

Снимка 330438

Източник: ОИСР

Мун, който обеща да съкрати часовете по време на предизборната си кампания миналата пролет, заяви, че промяната "е задача, която не бива да се отлага повече".

Споразумението обаче не успя да стигне до пленарна зала, тъй като някои депутати и профсъюзи искат работата през уикенда да се плаща на 100% допълнително. Корейската конфедерация на профсъюзите обяви, че двойното заплащане е необходимо, за да се намали работата през почивните дни, а тези, чиято работа изисква да се трудят през уикендите, да получат подходяща компенсация.

Ако депутатите не успеят да преразгледат трудовия кодекс до 23 декември, парламентът ще може да го обсъжда и гласува най-рано през февруари. Продължителният дебат би могъл да постави инициативата за "право на почивка" на Муун в перманентен процес на изчакване, както се случи с голяма част от законопроектите на предшественичката му Пак Гън-хе.

Подобряване на производителността

Снимка 330437

Докато депутатите спорят за плащането на уикендите, някои работодатели се съгласиха с нуждата от съкращаване на работните часове, но смятат, че промените трябват да бъдат постепенни.

Намаляването трябва да бъде въведено първо в големите компании с повече от 1000 служители, а 60-часовата работна седмица трябва да е разрешена във фирми, които са постигнали съгласие със служителите си, предложи Ким Йонг-вае, вицепрезидент на Корейската федерация на работодателите.

Южна Корея инвестира $10 милиарда в нови работни места и помощи

Южна Корея инвестира $10 милиарда в нови работни места и помощи

Президентът се надява това да увеличи потреблението и да засили икономиката

"По-краткото работно време е нужно в името на щастието, но трябва да се обсъди заедно с начините за подобряване на производителността на труда. Без по-добра производителност ще има странични ефекти като намаляване на доходите на работниците и повишаване на разходите за работодателите", посочва Ким Тай-ги, професор по икономика в университета Данкук в Юкьоон, Южна Корея.

Производителността на труда, измерена спрямо общото работно време и БВП на глава от населението, е 33 долара на час в Южна Корея през 2016 г., в сравнение с 24 долара в Чили, 41.5 долара в Япония, 60 във Франция и 63 долара в САЩ, според данни на ОИСР.

Не всички работници в страната приветстват съкращаването на трудовия процес.

Осъдиха Kia на $373.33 милиона за заплати

Осъдиха Kia на $373.33 милиона за заплати

Автомобилният производител твърди, че решението е сериозна заплаха за икономиката на страната

Южнокорейският гигант в продажбите на дребно Shinsegae Group обяви, че от 2018 г. ще намали редовната работна седмица до 35 часа от досегашните 40, без да намалява заплатите.

Но някои профсъюзи в компанията смятат, че това ще увеличи натоварването на работниците, тъй като те ще бъдат задължени да завършат същия обем работа, но за по-кратко време.

Те твърдят, че че до 2020 г. служителите може да вземат по-малко от други, които работят повече и получават минималното заплащане от 10 000 вона на час, обещано от Мун по време на кампанията му.