Ако потърсите Ивета Георгиева и Любомир Дянков в социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn, където всеки потребител свързва името си с конкретна служебна позиция, вероятно ще се изненадате да разберете с какво се занимават. Ивета е младши специалист "Партньорства с университети" към отдел "Човешки ресурси", а Любомир - "Investsteuerer" (чете се "Инвестщойерeр" и идва от немски език) или специалист по управление на инвестиции към отдел "Процеси и инвестиции".

Двамата бизнес герои всъщност са част от едно ново течение в корпоративния свят - на създаването на нови професии, които досега или въобще не са съществували, или ги познаваме под друга форма. Ако се върнем отново на примера с LinkedIn, прегледайте обявите за работа в платформата и сами ще се убедите в думите ни.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Да бъдеш посланик на най-големия частен работодател в България

Със собствени думи бихме сравнили позицията на Ивета с тази на "посланик" - човекът, който бива изпращан в друга държава, за да съхранява и поддържа добрите отношения. В нейния случай тя представлява Kaufland България - най-големият работодател в частния сектор у нас с близо 7 500 служители към ноември 2023 година, пред университетската общност, която наброява 215 000 активни студенти и 20 000 преподаватели по последни данни на НСИ.

"Основната ми задача е да установя връзка между нашата компания, от една страна, и студентите, от друга", разяснява Ивета Георгиева. За целта тя посещава висшите училища в страната, където изнася презентации, разговаря с младежи, води активна комуникация с администрацията и може би най-важното - подава ръка и гради отношения между бъдещите таланти и немския гигант.

Ивета Георгиева, младши специалист "Партньорства с университети" към отдел "Човешки ресурси"

Източник: Кауфланд България

Ивета Георгиева, младши специалист "Партньорства с университети" към отдел "Човешки ресурси"

Само през 2023 година младият експерт в сферата на човешките ресурси е общувала с над 2 000 студенти, които показват интерес и имат потенциал за развитие в сектора на търговията с бързооборотни стоки. "А аз предпочитам да се занимавам с недвижими имоти", така реагират част от студентите по време на нейна презентация. Това само показва колко ключова е нейната роля на "посланик" за възприемането на работодателската марка на Kaufland. Просто защото освен търговец или служител в магазин, веригата предлага редица административни и бизнес позиции с отлична перспектива, за които малко млади хора знаят. Така например компанията има цял екип, който се занимава с отдаване под наем на търговски площи, а също и тесни специалисти, ангажирани с концепцията за устойчиво строителство на Kaufland.

Ивета е възпитаник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - ценен период, който днес й дава предимство в работата й откъм познаване на академичната среда. Тя завършва бакалавърска степен "Социални дейности", а впоследствие и магистратура "Регионално развитие и политика: Управление на човешките ресурси". Попада в компанията през младежките програми за развитие на "Kaufland", като това я превръща в идеален техен посланик за следващите випуски. "Повечето работодатели търсеха млади хора с опит, а аз нямах такъв. Ето защо се включих в програмата "Управители на бъдещето", чрез която получих възможност за обучение и придобиване на умения в сферата, а по-късно ми предложиха да остана за постоянно в компанията ", споделя тя.

За позицията си казва, че във вътрешнофирмен план тя е изключително комплексна и ангажирана с различни дейности - от административни задачи като оформяне на документация и презентации, до комуникация и срещи с повечето отдели, както и много пътувания в и извън страната.

Част от ангажиментите на Ивета са да организира един от най-успешните проекти на компанията в посока работа със студенти - Бизнес академия Kaufland - УНСС. В нея най-големият частен работодател у нас си партнира с най-големия икономически университет в страната - УНСС, за да подбере 30 души, които да обучи на модерни бизнес практики. Резултатът: 1/3 от тях продължават развитието си в Kaufland по някоя от младежките програми - стажантската, Управители на бъдещето или Търговска академия. След успешния първи сезон на програмата на 12 март стартира и вторият сезон на практически ориентираната бизнес академия.

Снимка 658559

Планьорът на инвестиции в компания с над 2 милиарда лева годишен оборот

Ако Ивета се среща със стотици студенти, за да представя Kaufland България, то Любомир Дянков е ангажиран с инвестиции за милиони в компанията. Той е експертът, който изготвя и следи за изпълнението на инвестиционната програма на дружеството, в която влиза огромна палитра от дейности - от проектите за нови магазини из страната до изграждането на ключовите логистични бази.

Така например през 2023 година търговската верига отвори два нови обекта в София - втори в квартал "Люлин" и първи хипермаркет в "Манастирски ливади", чиято обща стойност възлиза на 90 милиона лева. Отделно други 25 милиона лева са инвестирани в модернизация на 9 съществуващи филиала в цялата страна, като това са само част от проектите, които преминават през бюрото на Дянков. "Предизвикателството тук е определянето на рамката и правилното планиране на дейностите, включени в инвестиционния план, като всяка една дейност, свързана с инвестиции, е доста чувствителна", казва финансистът.

Всъщност през сметкоплана, воден през годините от Любомир, преминават поне 40 хипермаркета, в чието инвестиционно проектиране той участва. Когато постъпва на работа в Kaufland България като счетоводител към отдел "Дълготрайни активи" през 2010 година, броят на магазините у нас е едва 22, докато днес вече 65 обекта носят логото с голямото "К". После експертът се премества в дирекция "Централни отдели", където отговаря за администрирането на недвижимите имоти, за да стигне до позицията, която съчетава класически умения по счетоводство, но сама по себе си е уникална - Investsteuerer (потърсихме прилежно в търсачката Google, но без резултат).

Любомир Дянков, специалист по управление на инвестиции към отдел "Процеси и инвестиции"

Източник: Кауфланд България

Любомир Дянков, специалист по управление на инвестиции към отдел "Процеси и инвестиции"

Пред международната кариера избирам българската

Любомир попада в компанията целенасочено, защото както сам признава: "Взех решение, че искам да се развивам в голяма международна фирма. Тогава си направих проучване за компании, които предлагат такъв тип развитие, защото ми беше важно да намеря работа, в която имам бъдеще. Така и до ден днешен виждам, че съм направил правилния избор, защото в голямата компания има и големи възможности".

Kaufland дава разнообразни и буквално неограничени възможности за развитие не само в страната, но и в другите държави, в които компанията развива дейността си. Ето защо изниква резонния въпрос - защо да съблюдава само българските капиталовложения, като пред него стоят възможности за международна кариера, особено в гигант с множество структури като Kaufland? "Възможности винаги е имало и продължава да има, но тук ме задържат семейството и любовта към родината", казва Дянков.

Макар и в по-ранен стадий на кариерата си, Ивета Георгиева също вижда по-скоро мястото си тук, в страната. Тя казва, че вътрешнофирмената миграция на работна сила е добре развита и всеки служител може да потърси и да получи възможност за развитие в някой от другите отдели като Търговска дирекция, Администрация и финанси, Клиентски мениджмънт, Управление на недвижимостите, Експанзия, Маркетинг, Централни отдели и още, стига да има свободно място. В този ред на мисли не е необходимо да изминеш хиляди километри, за да намериш твоето предпочитано работно място.

Нито пък предпочитаното хоби - и Ивета, и Любомир се отдават на нестандартни занимания в свободното си време. Тя залага на силния адреналин, идващ от скокове с парашут, полети с моторен делтапланер и полети с балон, а той на планинско каране на АТВ, приключения с мотор, ски и сноуборд.