Очакванията за средна заплата при постъпване на ново работно място сред американците достигнаха исторически "връх" от 81 700 долара годишно, т.е. средно 6808 долара на месец. Това показват данни от доклада от март на Федералната резервна банка на Ню Йорк.

За ноември миналата година този показател беше 73,4 хиляди долара (6116 долара месечно), припомня Финмаркет.

Авторите на финансовия доклад отбелязват голямата разлика в очакванията за заплатите при мъжете и при жените. По-конкретно, мъжете са готови да сменят работата си, само ако им се плаща на новото място не по-малко от 95,5 хиляди долара годишно (7958 долара месечно), докато жените са готови да сменят работата си за заплащане от 66,3 хиляди долара годишно (5525 долара месечно).

Междувременно, медианната средна работна заплата (най-общо, пресмята се като се изключат 10-те процента най-високи и най-ниски заплати) в Съединените щати е около 60 хиляди долара годишно (около 5000 долара месечно), по данни на Министерството на труда на страната.

"Търсещите работа в САЩ сега общо взето преговарят за заплати на много високи нива за квалификацията си и се държат така, сякаш те са силната стрна в тези преговори", коментира старши икономистът от ZipRecruiter Джулия Полак.

Каква заплата искат да получават руснаците през 2024 г.?

Каква заплата искат да получават руснаците през 2024 г.?

Очакванията растат, което е добър индикатор за икономическа динамика, смята експерт