Мечтаете си да работите от вила в планината? Има голям шанс да получават по-малка заплата, ако го сторите, показва изследване, цитирано от Reuters. Служителите, които се решат на стъпката да се преместят в по-достъпни региони за постоянно, ще се изправят и пред ограничения в растежа по корпоративната стълба, сочат от Leathwaite.

45% от 250 HR мениджъри, които участват в изследването, казват, че заплатите и бонусите ще бъдат коригирани, когато служителите решат да се преместят и да работят отдалечено от по-достъпни области. Те ще се съревновават и с много повече потенциални конкуренти за работната им позиция, казват мениджърите, които работят за големи публични компании от САЩ, Великобритания и Азия.

Две трети от тях смятат още, че служителите ще прекарват два или три дни в офиса, докато едва 8% прогнозират завръщане в офиса пет дни седмично. Почти 40% смятат, че максималният брой служителите в офиса ще бъде наполовина спрямо времето преди пандемията.

Отделен доклад във Великобритания показва, че 28% от големите корпорации са готови да наемат служители, които не живеят в близост до офисите на компанията.

Защо офисът няма да изчезне

Защо офисът няма да изчезне

Отказването от офисите отразява намаляването на разходите като приоритет над ефективността — и това е голям риск