С помощта на промени във всички сфери на живот, човечеството върви все по-бързо напред. И това най-добре го знаят всички 30 иноватори в списъка на престижното издание Forbes за лидерите, които променят света (Global Game Changers).

Без ограничение на индустриите и на държавите, в които живеят и работят, тези напредничави личности правят ежедневието на останалите хора по-лесно и по-ефективно.

Милиардер на 24

Очаквано, в списъка на Forbes присъства създателят на най-голямата социална мрежа Facebook – Марк Зукърбърг. От един обикновен студент в Харвард, преди да празнува 24-я си рожден ден, той вече е милиардер. За няколко години неговият проект става толкова популярен, че днес има над 1 милиард активни потребители.

Зукърбърг несъмнено има усет към правенето на пари. За кратко време той си „напазарува” редица доходоносни мобилни приложения, в това число платформата за споделяне на снимки Instagram, софтуерът за изпращане на съобщения WhatsApp и фирмата, разработваща виртуална реалност, Oculus.

Рийд Хастингс

Ако неговото име не ви говори нищо, трябва да кажем, че той е собственик на най-големия доставчик на стрийминг на филми и телевизионни програми Netflix. Освен тези услуги компанията предлага и собствено съдържание на абонатите си.

Услугата Netflix достъпна вече и в България

Убиецът на кабелната телевизия вече е в България

Най-големият доставчик на стрийминг на филми и ТВ в света навлезе в над 130 нови държави

Джеф Безос и неговият азиатски конкурент

В класацията на Forbes присъства и собственикът на Amazon Джеф Безос. По-интересно е, че до него стои и името на шефа на неговия конкурент Coupang – Бом Ким. Компанията е най-бързорастящият сайт за интернет търговия в Южна Корея. Така Ким управлява 950 милиона долара, а пратките, поръчани от Cuopang, пристигат при потребителите за един ден или дори за по-малко.

Жорже Пауло Леман със своята империя

Инвеститорът от швейцарско-бразилски произход държи империята 3G Capital, която е една от най-големите корпорации в хранителната индустрия. Скоро под неговото ръководство ще заработи най-мощният производител на бира, която ще бъде създадена със сливането на гигантите SAB Miller и AB InBev. Заедно с това 3G Capital е собственик на световноизвестната верига за бързо хранене Burger King и на марката кетчуп Heinz.

SABMiller и AB InBev се договориха окончателно за сливането си

Вижте колко от световния пазар на бирата ще владеят SABMiller и AB InBev

Няма връщане назад

Ето и някои от другите имена, които влизат в списъка на Forbes:

Име Държава Компания
Брайън Чески  САЩ  Airbnb
Даниел Ек Швеция Spotify
Уанг Джианлин Китай Dalian Wande Group
Джак Ма Китай Alibaba
Илон Мъск САЩ Tesla
Лари Пейдж САЩ Alphabet (Google)
Хакан Самуелсон Швеция Volvo Cars
Хауърд Шулц САЩ Starbucs
Педер Холк Нилсен Дания Novozymes