Сагата с продажбата на интернет компанията Yahoo продължава вече месеци наред. През април от корпорацията обявиха, че ще продадат основния си бизнес заради затрудненото финансово положение, в което се намират.

Тази седмица пък американската телекомуникационна компания Verizon обяви, че ще купи Yahoo за 4,8 милиарда долара. Кой обаче ще спечели най-много от тази сделка?

Изглежда това ще бъде главният изпълнителен директор на интернет фирмата Мариса Майерс. В началото на седмицата излезе информация, че тя може да прибере 55 милиона долара от продажбата.

От списание Fortune обаче твърдят, че тази сума ще бъде далеч по-голяма – 122 578 795 долара. А ето и какво точно влиза в тази сума според консултанта по финансови компенсации Брайън Фоли:

$42 милиона

Толкова ще спечели Майер от своите опции върху акции на Yahoo след приключване на сделката. Първоначално обявената цена на компанията беше изчислена на база на тогавашната стойност на ценните книжа. Днес обаче те са поскъпнали с 16% заради спекулациите около споразумението с Verizon.

$25 милиона

Това е сумата, която шефът на Yahoo може да получи, ако продаде всичките си 650 290 акции с ограничени права, които може да търгува веднага.

$53 милиона

Предишните две суми включват само последните ценни книжа, придобити от Майер. Тя обаче притежава още 1,3 милиона акции, които могат да й донесат допълнително 53 милиона долара.

$1 милион

Според договора на шефа на Yahoo две години, след като Майер напусне поста си, ще получава заплатата си, която през 2015 г. се е равнявала на 1 милион долара. Освен това клаузите в контракта се предвижда след напускането й компанията да продължи да й изплаща здравни застраховки за определен период от време, които ще донесат на Майер допълнително по 26 324 долара на година.

$15 хиляди

След като Майер слезе от поста си в Yahoo, интернет корпорацията в продължение на две години ще плаща за необходимия й офис, докато се търси работа.