32-годишният Павел Дуров е изпълнителен директор на криптираното мобилно приложение за изпращане на съобщение Telegram. Този софутер е новият му проект, след като той избяга от родната си Русия с 260 милиона долара в сметката си.

Тази завидна сума Дуров успява да натрупа благодарение на създадената от него социалната мрежа ВКонтакте, която в момента е най-голямата в Европа. Именно заради нея той става популярен като руския Марк Зукърбърг.

Днес, той вече не е в управата на интернет, компанията, от която беше „изгонен”. Новото приложение Telegram обаче вече има 100 милиона потребители и вероятно ще му донесе не по-малък успех.

Павел Дуров е известен със своя екстравагантен начин на живот – той се облича само в черно и постоянно пътува, като вече е обиколил почти целия свят. Business Insider публикува историята на невовия интересен живот:

Дуров е роден през октомври 1984 г., а се научава да кодира още докато е в училище. Негов партньор в това начинание е по-големият му брат Николай Дуров.

След като прекъсват следването си през 2006 г. двамата братя създават ВКонтакте, която има над 350 милиона потребители. Благодарение на интернет компанията Павел печели 260 милиона долара.

Социалната мрежа става „арена” за редица антиправителствени активисти, които организират протести в нея. Заради това през 2011 г. властите в Кремъл настояват за по-голям контрол от страна на държавата върху сайта.

Дуров отказва достъп, като по неговите думи още същата вечер, след като дава отговора си, въоръжени мъже нахлуват в апартамента му през нощта.

Малко по-късно обаче той е „изхвърлен” от управлението на ВКонтакте от инвеститори, свързани със сайта mail.ru, за които се твърди, че имали добри отношения с Кремъл.

След като губи контрола върху компанията, Дуров е търсен от полицията за разпит, но служителите на реда не го откриват в офиса на фирмата. По това време младият мъж вече е напуснал страната с полет от летище Пулково в Санкт Петербург.

Заедно с брат си той се установява в Ню Йорк, където с помощта на няколко верни служители от ВКонтакте създават приложението Telegram. Софтуерът е криптиран, като това прави разговорите на потребителите му много трудни за проследяване от властите.

За да тръгне проектът Павел Дуров инвестира 1 милион долара, но проектът все още не му е донесъл никакви приходи.