България заема 36-та позиция в Global Startup Ecosystem Index (GSEI) - световна класация, която подрежда страните на база колко благоприятен е бизнес климатът за развитието на стартъпи (стартиращи фирми). Това място обаче с едно надолу спрямо предходната класация, когато страната ни е заемала 35-а позиция.

В глобалния индекс на StartupBlink за стартъп екосистемите през 2022 г., България остава най-високо класираната страна на Балканите - след нея се нареждат Румъния (39), Хърватия (45) и Гърция (48).

Проучването се прави от консултантската агенция StartupBlink, която оценява колко лесно е за стартиращите бизнеси да работят в дадена страна, пише БГНЕС.

Важно е да се отбележи, че националният ранг на България се влияе положително от резултата ѝ за количеството, където тя се нарежда на 27-о място в света, отколкото от резултата ѝ за качество.

Сред примерите за успешни стартъпи от България са посочени Payhawk и Ucha.se. Втората фирма е платформа за видеоуроци, която в разгара на пандемията успя да локализира съдържанието си за два чуждестранни пазара.

Класираните български градове са слезли надолу в своите позиции в класацията по бизнес климат за стартъпи тази година.

България има само 2 града в топ 1000 на стартъп екосистемите тази година, в сравнение с 3 града през 2021 г., след като Пловдив отпадна от индекса. А през 2020 г. страната ни е имала 4 града в първите 1000 града в класацията, което показва ясна негативна тенденция в развитието на българските стартъп екосистеми.

София, класирана на първо място в България, слиза леко надолу с 2 места и заема 123-то място в световен мащаб, запазвайки позицията си на втори в класацията град на Балканите.

София се класира в топ 100 по условия за развитие за пет индустрии в областта на стартъпите, като най-високо е мястото й в сектора на маркетинга и продажбите - 81-во място в световен мащаб.

Вторият наш град в класацията - Варна, пада надолу с 224 места до 644-то място в световен мащаб.

"Като цяло стартъп екосистемите в България са загубили инерция", се казва в анонса на изследователите от StartupBlink. Според тях, България има сравнително малък пазар, но отговаря на няколко основни изисквания за стартиращите бизнеси: силна цифрова инфраструктура, ниски разходи и отлични технологични таланти. България също така е създала силна подкрепа за стартъпи с редица успешни акселератори, както и няколко възможности за финансиране от ЕС за местни основатели на ранен етап на развитие.

"Предприемачи и дигитални номади от цяла Европа забелязват българската стартъп сцена и преместват свои бизнеси в страната, привлечени от ниските разходи за живот и специалните данъчни облекчения, предлагани от публичния сектор", твърдят анализаторите.

Индексът класира стартъп екосистемите в 1000 града и 100 държави по света. Всяка екосистема получава обща оценка, която е сбор от три подоценки, измерващи количеството, качеството и бизнес средата.

САЩ, Великобритания и Израел заемат първите три места в класацията, следвани от Канада, Швеция и Германия. Първата десетка се допълва от Сингапур, Австралия, Франция и Китай.

САЩ имат 257 града в класацията на първите 1000, като никоя друга държава не се доближава до тях. Великобритания има 78 града в класацията, и е единствената държава освен САЩ, с повече от 50 града в индекса.

Сан Франциско остава най-значимата глобална екосистема за развитие на стартъпи с огромна разлика пред другите градове, а Ню Йорк и Лондон заемат второ и трето място. Районът на Лос Анджелис се нарежда на четвърто място, следван от района на Бостън, Пекин, Шанхай, Бангалор, района на Тел Авив и Париж (10-ти в класацията).