В региона на Източна Европа и Централна Азия интернет абонаментите са едни от най-евтините в света. Всъщност в региона се намира мястото, където цените на месец са най-ниска.

Това е Украйна, където може да бъде намерен най-изгодният месечен пакет в глобален мащаб - средно 6,41 щатски долара, сочи актуално проучване на платформата Cable.co.uk. В него са сравнени общо 3288 оферти за ползване на интернет в 211 държави по света, като са взети стойностите за периода между 29 октомври и 9 декември.

Класацията сочи, че в пет от страните от бившия Съветски съюз средната цена на месечен абонамент е едва 7,50 долара. Под 10 долара на месец е тя в Молдова и Казахстан.

От страните в Европейския съюз (ЕС) най-изгодни са интернет пакетите в Румъния. Северната ни съседка е на 10-то място в света по този показател със стойност от 10,59 долара. България е с 2 места по-надолу непосредствено след Грузия. Според изчисленията у нас средната стойност на месечния абонамент е от 12,69 долара.

За сравнение в друга наша съседка - Северна Македония, цената е над двойно по-висока или средно 29,79 долара месечно. От страните в Източна Европа и Балтийския регион най-високи са цените в Естония и Словения - средно по 30,34 и 36,41 долара.

В глобален мащаб сред топ 4 на най-евтините дестинации за интернет освен Украйна са още Сирия, Руската федерация и Бутан.

На противоположния полюс са няколко държави от Африка и Азия. В Мавритания може да бъде намерен най-скъпият месечен абонамент в света - 1368 долара. В Еритрея, Лаос, Коморос, Гана и Мавритания средната цена на месец е над 1360 долара. За първата от тези държави тя е направо космическа - 15 051 долара.