Най-новият модел самолети на Boeing направи първия си полет - 777-9 полетя над фабриката на гиганта в самолетостроенето във Вашингтон, след като тестовият полет беше отложен заради лошо време.

Първият полет беше с продължителност почти 4 часа.

По принцип първите полети са едни от най-важните за производителите на самолети, а този полет беше покрит от облаци на несигурност за Boeing, пишат авторите на Bloomberg.

Boeing ще забави поръчките на модела 777X за свърхдалечни разстояния

Boeing ще забави поръчките на модела 777X за свърхдалечни разстояния

Това поставя Airbus в по-добра позиция за поръчките на Qantas за полети между Лондон и Сидни

Моделът 777-9 е първият нов модел на Boeing след двете фатални катастрофи с 737 MAX. В опитите на компанията да възстанови своята репутация за безопасност, полетът премина под засилен контрол.

Едно от главните опасения пред 777-9 е, че самолетът е твърде голям за днешните авиокомпании - моделът събира 426 души. Самолетът също така е и най-скъпият на компанията - той струва над 440 милиона долара преди обичайните отстъпки, които компанията предлага. Това и е най-дългият модел на Boeing, превен някога - има размах от 72 метра.

"Усеща се, че самолетът е твърде голям за повечето пазари и авиолинии", коментира авиационният анализатор от Bloomberg Intelligence Джордж Фъргюсън. Според основателя и председател на Air Lease Стивън Удвар-Хази днешните тенденции са авиокомпаниите да купуват по-малки самолети като Boeing 787 и Airbus A350.

Сега в компанията отново има напрежение, след като на авиошоуто в Дубай, където Boeing показа модела от серията 777Х, се регистрира леко задвижване в продажбите. Очакваните поръчки от Китай обаче не станаха факт заради търговските спорове със САЩ.

Сега изглежда купувачите не са обнадеждени и от серията 777Х и вероятно ще отложат сделките, докато не видят как моделът се представя.

Трудности с най-големия самолетен двигател в света може да провалят мегасделка на Boeing

Трудности с най-големия самолетен двигател в света може да провалят мегасделка на Boeing

GE9X е разработен за новия модел самолет 777-9