British American Tobacco се срина на борсата до най-ниското си ниво от четири години насам на фона на новини за възможна забрана на ментоловите цигари в Съединените американски щати, предава Bloomberg. Компанията, която придоби водещите марки на българския производител "Булгартабак" генерира до една четвърт от печалбата си от този тип продукти.

Цената на акциите падна с до 11 процента в Лондон, изтривайки $10,8 милиарда от пазарната капитализация. Председателят на ресорната щатска агенция иска да въведе нови ограничения върху тютюна, предаде в петък WSJ. Те биха елиминирали дупката в закона, която позволяваше продажбата на ментолови цигари, въпреки забраната за продажба на тютюневи изделия с аромати.

"BAT е най-уязвима", написа Ричард Тейлър, анализатор в Morgan Stanley.

САЩ могат да забранят и продажбата на редица електронни цигари.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата отдавна се е прицелила върху ароматния тютюн, след като редица изследвания показва, че тийнейджърите, които пушат ментолови цигари, го правят два пъти повече, отколкото тези, които пушат цигари без аромат.

Но не всички анализатори смятат, че забраната ще бъде въведена. Според Оуен Бенет от Jefferies подобен ход е малко вероятно, но дори и да бъде въведена забрана, това ще се случи след години. Гери Галахър от Deutsche Bank припомня, че тютюневите компании ще започнат дела, което ще забави процеса.

Спадът в цената на акциите ясно показва, че въпреки че BAT се насочва към електронните цигари и продуктите, които само загряват тютюна, компанията все още разчита на традиционните цигари.

От продажбите на ментолови цигари в САЩ, BAT държи 40 процента.

От началото на годината цената на акциите на компанията се сринаха с 40 процента - най-големият спад от поне две десетилетия. През последните 19 години те са завършвали годината на червено само два пъти.