Нова дигитална платформа стартира на пазара на наеми в София с мисия да промени стандартите за отдаване на имоти под наем. Flatimo е новата бизнес линия на компанията Flat Manager, която стартира през 2017 година и управлява 500 имоти под наем в цялата страна. Има операции и в Румъния.

С новата си платформа Flatimo, екипът иска да реши един от големите проблеми на пазара на имоти у нас, който се наблюдава от години - наличие на много празни жилища, които не се отдават под наем. Идеята е да се въведе моделът Airbnb, но за дългосрочни наеми у нас. Засега платформата ще предлага услуги в София, но се планира разширяване в по-големите градове у нас, както и навлизане на пазара на продажби на имоти.

"Flatimo е хибриден модел, който работи за собствениците на имоти. Те се свързват с нас и ние се заемаме с всичко останало. След като се направят снимки и видео на имота, обявата се публикува във Flatimo и в други портали с точен адрес на имота. Това спестява немалко огледи на наемодателя. Потенциалните наематели имат възможноста да запазят час за оглед онлайн в удобно за тях време", това обясни Борис Павлов, който е основател на Flat Manager.

Услугите на платформата са безплатни за наематели и купувачи на имоти. Наемодателите ще могат да избират между два плана - стандартен и ексклузивен, които са съответно с 40% и 50% комисионна от първия наем. Разликата между двата плана е, че при "по-високия" на огледите ще присъства представител на екипа.

Снимка 640417

Според Павлов проблемът с отдаването на жилища под наем у нас е съществен, защото големите агенции неглижират този сегмент, съсредоточени основно в продажбите, докато наемите им представляват около 3% от бизнеса.

Според проучване на компанията сред 1000 собственици, които разполагат с необитаем имот, 48% не искат да го продават или отдават под наем, заради тромавите процедури, много огледи, или защото не искат да плащат високи комисионни на брокери.

Междувременно 15% от домакинствата у нас живеят под наем, а 39% от жилищния фонд е необитаем. 24 000 жилища в София стоят празни и едва 10% от тях са на пазара в продажба или за наем. Това са част от проблемите, които компанията иска да реши.

След лудото купуване на имоти и ръст на цените от 50% за 10 години, идва бум на пазара на наеми у нас

След лудото купуване на имоти и ръст на цените от 50% за 10 години, идва бум на пазара на наеми у нас

Жилищните пазари в ЦИЕ са в различна степен на развитие

Бъдещи планове

За сега платформата се съсредоточава основно върху отдаването под наем. През първото тримесечие на на следващата година Flatimo ще въведе възможността за оценки на наематели и собственици. На по-късен етап ще се създаде и профил на наемателите.

В началото на 2025 година се планира Flatimo да разшири услугите си в Пловдив, Варна и Бургас, както и да създаде общество на наемодателите в България.

На по-късен етап се планира и навлизане на пазара на продажби.

От компанията споделят, че сходен модел на Flatimo работи и в Сърбия - платформата City Expat, като се оказва доста успешен.