Питали ли сте се какво е да прекарате цялата си кариера на едно и също работно място. Ако допреди няколко десетилетия това може би се е считало за стандарт, то такива истории като че ли вече започват да стават изключение. Когато американецът Кип Търнър кандидатства за работа за първи път в AT&T през 1973 г., той не е очаквал, че ще прекара цялата си кариера, работейки за конгломерата.

По онова време Търнър е на 18 години и е започнал да учи в Арканзаския държавен университет за ветеринар. Бързо обаче осъзнава, че му е нужна работа и обучението му отпада. Започва работа като шофьор на камион за дървесина. След като решава, че това не е за него се обръща към баща си, който тогава е служител на Southwestern Bell Telephone с молба да му помогне да намери свободни работни места в областта на телекомуникациите.

През лятото на 1973 г. Търнър отива на интервю в столицата на щата Арканзас Литъл Рок и се присъединява към AT&T като монтьор на станции.

В момента Търнър е на 68 години и е е прекарал последните 50 години от кариерата си в компанията и вероятно ще се пенсионира с там след още няколко години.

Когато четем подобни истории се питаме дали тези хора не съжаляват, че са направили този избор и че не са имали възможността да правят нещо по-различно. Търнър споделя, че съжалява само за едно - че не се е върнал в колежа.

90-годишната служителка в McDonald's Япония, която иска да работи поне докато навърши 100 години

90-годишната служителка в McDonald's Япония, която иска да работи поне докато навърши 100 години

Макар и да звучи невероятно толкова възрастен човек да работи и то не лека работа, това в Япония не е съвсем необичайно явление

Търнър разказва пред CNBC Make It, че е работил на осем различни поста през своите 50 години в AT&T, на всеки от който е бил от две до седем години, с изключение на последната му работа като старши инженер по разработване на продукти, която заема от 2009 г.

Той обича да съветва по-младите си колеги, въз основа на собствения си опит, да не позволяват на изискванията за образование да попречат на кандидатстването за работа, която ги интересува. Търнър се присъединява към AT&T без бакалавърска степен и е научил всичко по време на работа.

"Вероятно съм посетил 150 различни курса за обучение в цялата страна", казва Търнър. Много от тези курсове носят кредити за колеж, но Търнър споделя, че не се е възползвал и че едно от основните му съжаления в кариерата му е, че не е използвал образователните предимства на AT&T, за да се върне в колежа.

Към момента AT&T предлага на служителите си до $30 000 възстановяване на разходите за обучение и си партнира с Нотр Дам, Университета на Оклахома, Champlain College, Северна Каролина A&T и други университети за избрани програми.

Друг съвет към младите, който Търнър споделя, е служителите да се "възползват от всички възможности за обучение и образование", предлагани от компанията.

Въпреки че Търнър все още има достъп до тези предимства и би могъл да се върне в колежа, той смята, че няма да намери време да осъществи мечтата си. "Ще отнеме много време да наваксам. Имам някои колеги, които се върнаха в училище, които са малко по-млади от мен и признаха, че е много трудно."