Великобритания не очаква сериозна промяна на пазара на труда заради ограничаването на емиграцията след "Брекзит". Въпреки това е малко вероятно британските работници да изгубят работата си заради чужденци, показва ново изследване, в което са включени компании от Острова.

Докато почти половината фирми в Обединеното кралство отчитат недостиг на квалифицирани кадри през последните 12 месеца, по-малко от 10% от тях са склонни да го компенсират с наемането на чужди граждани.

Останалите посочват, че ще разчитат на инвестиции в обучения и допълнителна квалификация, сочат резултатите. Според Британската търговска камара изследването "оспорва мита, че компаниите пренебрегват местните работници за сметка на чуждестранните", пише Bloomberg.

Все пак в обобщението на данните се посочва, че не трябва да се очаква бум на наемането на персонал в резултат на излизането на Острова от Европейския съюз (ЕС). Само една на пет фирми във Великобритания очаква, че "Брекзит" ще отвори много работни места за британците.

Свободното движение на пазара на труда беше във фокуса на кампанията преди референдума за излизането от ЕС през миналата година. Тогава редица граждани на Обединеното кралство застанаха зад тезата, че работниците, идващи от чужбина, поглъщат работните места и са виновни за понижаването на заплатите.

В 40% от фирмите на Острова работят емигранти от държави членки, докато делът на тези от страни извън съюза са 23 на сто, показва изследване на BBC.